Alcatraz – 1×13 – Tommy Madsen

Alcatraz

Då var den första säsongen av Alcatraz över och samtidigt som vi fått en hel del svar så har nästan lika många nya frågor framkommit under de här 13 avsnitten. Jag hade väntat mig att fler frågor skulle besvarats i detta avsnitt eftersom det var det sista, problemet var bara att nästan alla svar bara leder till fler frågor. Det är ju dock vad man kan vänta sig av skaparen till Lost, som har gjort denna sortens berättande till en konstform som jag inte kan få nog av, hur frustrerande den än är. Jag tänkte här försöka mig på att sammanfatta vad vi lärde oss av detta avsnitt och genom säsongen som helhet.

Läs resten av detta inlägg…

Alcatraz – 1×12 – Garrett Stillman

Alcatraz

Nu märks det att vi börjar närma oss slutet på denna säsongen, fler och fler ledtrådar knyts ihop och flera mysterier börjar nystas upp. I detta första av veckans två avsnitt fick vi möta Alcatraz egen Charles-Ingvar Jönsson som planerade sina stötar in i minsta detalj, men som här i sin tur blir använd och utspelad av någon som tydligen är ännu slugare.

Läs resten av detta inlägg…

Alcatraz – 1×11 – Webb Porter

Alcatraz

Efter en veckas uppehåll är nu Alcatraz tillbaka med ett av sina bästa avsnitt hittills. Denna veckan handlade det om Webb Porter, spelad av Rami Malek som har ett utseende som klippt och skuret att spela seriemördare. Passande nog är det just vad han gör i detta avsnitt. Allt är dock inte helt svart och vitt eftersom Webb är en djupt störd individ som definitivt behöver mer hjälp än straff.

Läs resten av detta inlägg…

Alcatraz – 1×10 – Sonny Burnett

Alcatraz

– Let me give you a little advice. There is no such thing as ”just doing time”, 2088. You’re either predator or prey. The sooner you accept that fact, the sooner you can make a choice. Which do you wanna be?

— E. B. Tiller

När det kommer ett dubbelavsnitt av en serie brukar det vara för att de hänger ihop på något sätt och ibland resulterar det i att de tillsammans blir bättre än de båda avsnitten var för sig. Därför hade jag lite högre förväntningar på detta andra avsnittet när det förra var så lovande. Tyvärr hade det i princip ingenting att göra med bröderna Ames mer än att Hauser fortfarande är lite öm efter att ha blivit skjuten av en av dem.

Läs resten av detta inlägg…

Alcatraz – 1×09 – The Ames Brothers

Alcatraz

– Hey, I just finished Pettys file so I wanted to get back home before uh… wow, I have nothing to do. But still. You said ten minutes, so get back or I’m gonna use your coat as an umbrella.

— Rebecca

Denna veckan fick vi ett dubbelavsnitt av Alcatraz och det  första av detta handlade om bröderna Herman och Pinky Ames och deras jakt på den försvunna skatten. Skatten i det här fallet var en trave guldtackor från det amerikanska inbördeskriget som av någon anledning var inlåsta bakom en stor dörr i fängelsets källare. Efter att ha misslyckats med att bryta sig in på 60-talet försöker de igen nu när de är tillbaka.

Läs resten av detta inlägg…

Alcatraz – 1×08 – Clarence Montgomery

Alcatraz

– Not that I want to pat myself on the back… Knowing you’re pleased is just rewards of course, but I was hoping you might be able to tell me now what you’re doing to their blood… between the time I take it out and put it back in.
– I don’t do anything to it Milton. What kind of warden would I be if I kept secrets from my staff?

— Dr. Beauregard  och fängelsechef James

Sakta men säkert börjar ledtrådarna om vad som hänt på Alcatraz på 60-talet trilla in. Det visar sig alltså att inte nog med att fängelsechefen Edwin James är den som ligger bakom de påtvingade bloddonationerna från fångarna, de utför även experiment på dem, troligtvis både biologiska och psykologiska. Att fler än Rebeccas farfar utsattes för dem var också ny information.

Läs resten av detta inlägg…

Alcatraz – 1×07 – Johnny McKee

Alcatraz

– Where’d you come back?
– Here. Alcatraz.
– How?
– That’s my question to you.

— Rebecca och Jack

Vad är en mainframe egentligen? Jag har hört detta uttryck i filmer och tv-serier i många år nu, och trots att jag jobbar med datorer hela dagarna har jag inte stött på det ordet i verkligheten någon gång. Hur detta skulle påverka Diegos framerate och hur den han spelade Starcraft II med över nätet märkte det förtäljer inte historien.

Alcatraz bjöd på en mindre intressant historia denna veckan, trots en högre bodycount än i något tidigare avsnitt. Giftmördaren Johnny McKee var en av de tråkigaste massmördare jag någonsin sett. Hans motivation om att hämnas på mobbare för att han gjorts till åtlöje i skolan när han var ung kändes också lite väl tunt för att bli en känslokall psykopat. Förlusten av sina testiklar borde ju snarare gjort honom mindre våldsam, inte mer. Kul sammanträffande att både House och Alcatraz handlade om förlust av kronjuveler denna veckan.

Läs resten av detta inlägg…

Alcatraz – 1×06 – Paxton Petty

Alcatraz

– Did Hauser say why he thought Petty was coming here?
– Transparency isn’t one of Hauser’s strong suits.
– I just pictured him in a transparent suit. It’s pretty gross.

— Diego och Rebecca

När avsnittet började och man fick se hur Hauser och Dr. Gupta träffades blev jag lite hoppfull om att vi skulle få veta mer om bakgrundshistorien i detta avsnitt. Tyvärr så blev det inte så mycket mer än vi redan visste. Det nya informationen om dem var att de troligtvis var ett par och att hon har bra musiksmak. Lite kul att se Diego svettas lite när han träffade den söta och nördiga kvinnliga rättsläkaren.

Vad är det med Rebeccas farfars blod? Det nämndes i avsnittet att Dr. Beauregard tappat en stor mängd blod från honom när han satt i fängelse. Så vitt jag kan minnas var detta första gången det nämndes, men jag kan ha fel. Ska bli intressant att se om det har något samband med resten av mysteriet.

En annan intressant detalj var att Petty inte verkade ha en aning om hur och varför han förflyttats i tiden. Enligt honom vaknade han helt enkelt upp i vår tid, utan att någon pratat med honom om det hela. Tydligen så har de ansvariga endast pratat med några av fångarna innan eller efter flytten. Betyder det att resten av människorna helt enkelt bara åkte med av bara farten? Eller ska de kontaktas i efterhand i nutid och de hade helt enkelt inte hunnit få tag i Petty än?

Jag gillar fortfarande denna serien skarpt. Den har väldigt bra karaktärer, bra story varje vecka och ett lovande mysterium i bakgrunden. Jag vet fortfarande inte hur de ska lösa problemet med att utveckla historien när de väl avslöjat vad som hänt, men det ska åtminstone bli spännande att följa tills dess.

 

Alcatraz – 1×05 – Guy Hastings

Alcatraz

 

– What happened to you Guy? Where have you been?
– Where have I been? I haven’t been anywhere.

— Ray och Guy

Äntligen börjar vi få lite fler ledtrådar och bakgrundshistoria. Sambanden mellan karaktärerna börjar bli tydligare men de stora frågorna är fortfarande obesvarade, precis som det ska vara, i min mening. Om de avslöjar allting för snabbt riskerar serien att hamna i samma sits som serien Flash Forward, som gick för ett par år sedan, där de var tvungna att hitta på nya mysterier och twistar hela tidens tills det blev lite löjeväckande och serien självdog.

Denna veckas ”tidsresenär” var inte en av fångarna utan en av fångvaktarna; Guy Hastings. Han var ansvarig för utbildning och träning av nya vakter och möjligtvis ansvarig för hela vaktstyrkan, det är lite oklart. När en ny vakt vid namn Ray Archer kommer till fängelset blir han nästan direkt överfallen av en annan fånge i matsalen, och det är helt klart att de känner varandra sedan tidigare.

Denna Ray är ju naturligtvis vår hjältinna Rebeccas adoptivfar, som tagit hand om henne sedan hennes föräldrar dött, och fången är hennes farfar Thomas Madsen. Rebecca listar under avsnittets gång ut att de egentligen är bröder och att Ray är hennes alldeles äkta farbror. Men varför har inte Ray berättat det för henne tidigare? Det visar sig att Ray vet mer om mycket annat också.

Jag satt under avsnittet och funderade på om Rebeccas farfar verkligen var den man som orsakade hennes förra partners död i pilotavsnittet och till slut bekräftar hon det genom att berätta det för Diego. Som sagt, sambanden mellan karaktärerna börjar sakta men säkert växa fram.

Guy ger också lite mer information om var som egentligen hände när fångarna och fångvaktarna försvann från Alcatraz 1963. De blev informerade om att de hänt en olycka och att blivit satta i karantän. Sedan var de helt plötsligt i framtiden. Men han nämner och att någon berättat saker för dem, men vad de sagt och vilka de är avslöjade han inte.

Jag tycker det lutar starkt åt någon slags tidresa eller maskhål, men det kan även vara kryogenisk sömn eller något liknande. Från är dock fortfarande vem som ligger bakom det och varför. Och vad fanns det egentligen bakom den där dörren i fängelsets källare som vi fick se i förra avsnittet?

Många frågor, och förhoppningsvis dröjer svaren lagom länge.

 

Alcatraz – 1×04 – Cal Sweeney

Alcatraz

 

– Who gave you a license?
– Last time I was behind the wheel, I was…
– You were eleven. Marvelous.

— Hauser och Diego

Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig för om Alcatraz är bra eller inte, men det lutar åt det förra. Producerad av J.J. Abrams, som låg bakom Lost med mera, med Sam Neill och Jorge Garcia i två av huvudrollerna och en mycket lovande story så har den har alla förutsättningar för att jag ska gilla den.

Bakgrundshistorien till serien är följande: När fängelset Alcatraz stängdes fick allmänheten veta att alla fångar flyttats till andra fängelser, men den verkliga historien är att alla fångar och vakter helt plötsligt bara försvann i tomma intet en natt. Nu, nästan 40 år senare, börjar fångarna att dyka upp och fortsätta sina brottsliga banor. Det konstiga är att de inte verkar ha åldrats överhuvudtaget.

En polis vid namn Rebecca Madsen börjar nysta i historien tillsammans med en professor i kriminalhistoria som skrivit två böcker om Alcatraz, men som nu driver en serietidningsbutik; Dr. Diego Desoto. Efter ett tag stöter de på FBI-agenten Emerson Hauser som först försöker hålla dem borta, men som senare slår ihop sin utredning med deras. Hauser är dock inte riktigt vad han utger sig för att vara.

Veckans avsnitt handlar om Cal Sweeney, en bankrånare som specialiserat sig på att tömma bankfack genom att charma kassörskor. När han nu är tillbaka börjar han i samma spår, men nu verkar det som om han letar efter något speciellt.

Ett litet varningstecken för serien är att det hittills har varit lite för mycket fokus på jakten av veckans skurk och inte så mycket på det underliggande mysteriet. Det är mest en liten stund på slutet av varje avsnitt som vi påminns om orsaken till serien. Den lider lite av Lost-syndromet, men utan de intressanta och ingående karaktärsstudierna.

Som sagt, det återstår att se om serien blir bättre. Det har ju bara gått fyra avsnitt än och ska man dra en parallell till en av mina favoritserier, Fringe, så började den inte blir riktigt bra förrän andra säsongen. Frågan är kanske snarare om denna serien får en andra säsong. Jag hoppas det.