American Gods nerlagd efter 3 säsonger

Det blir tyvärr ingen säsong 4 för den snygga och påkostade serien från Starz. American Gods är en älskad bok av författaren Neil Gaiman och förväntningarna på tv-serien var mycket höga. Att den skulle skapas av Bryan Fuller, som tidigare skapat några av mina absoluta favoritserier som Dead Like Me, Pushing Daisies och Hannibal, höjde förväntningar ytterligare från min sida. Den första säsongen var definitivt bra och lovade en spännande framtid för serien. Personligen tyckte jag att den kändes lite utspridd och mer som en introduktion till alla karaktärer än en sammanhållen historia men jag accepterade att det kanske krävdes för att förbereda för en episk framtida story.

Tyvärr strulade det som vanligt till sig mellan tv-bolaget och Fuller, något vi sett i nästan alla serier han varit inblandad i. Jag vet inte exakt vad det beror på men jag gissar att det handlar om faktorer som höga budgetkrav från hans sida och för låga tittarsiffror för att motivera dem. Oavsett vad så gjorde det att den andra säsongen fördröjdes och Fuller lämnade projektet helt. Tyvärr gjorde även en del av de bästa skådespelarna samma sak.

En av de mest populära skådisarna, Gillian Anderson, lämnade serien efter den första säsongen

Säsong två

Den andra säsongen skulle tas över av Neil Gaiman själv tillsammans med Jesse Alexander, som arbetat med serier som Alias, Heroes och även ett avsnitt av Hannibal. Jesse sparkades dock innan säsongen ens börjat och ersattes av Chris Byrne och Lisa Kussner. Det börjar bli många kockar vid det här laget.

Allt detta resulterade i att säsongen blev en slätstruken historia som inte direkt hittade någonstans att ta vägen och stod och stampade på ungefär samma ställe i 10 avsnitt. Jag kan inte på rak arm komma ihåg något som hände under den säsongen vilket talar för att den inte var särskilt bra. Många kommentarer om serien från fans och andra tittare hävdar att de gav upp under denna säsongen.

Säsong tre

Den tredje säsongen drabbades också av flera avhopp från skådespelare innan den började. En ny producent vid namn Charles Eglee tog över tyglarna och jag måste säga att serien blev något bättre. Inte mycket, men lite i alla fall. Säsongen hade ett par sidohistorier som inte direkt väckte mitt intresse men huvudstoryn började ändå att utvecklas lite. Tyvärr var det för sent att räta upp skutan och tv-bolaget Starz har nu meddelat att serien inte kommer att fortsätta. Detta efter att säsong 3 avslutats med en relativt stor cliffhanger. Som vanligt.

Jag tror det största problemet med serien var att den tog en relativt kort bok och försökte dra ut den över (minst) 4 säsonger. Jag har inte läst boken själv så jag går efter vad andra sagt om den. Troligtvis hade historien kunnat berättas över endast en säsong och fått ett helt annat fokus och dynamik. Man får väl hoppas att tv-bolagen lär sig denna läxan någon gång, men mina förväntningar är ganska låga.