Ta en tripp med Undone

Om du letar efter en snyggt animerad och fantasieggande science fiction-serie blandad med familjedrama så har jag ett tips för dig: Undone. Det är inte ofta man hittar en perfekt serie. Jag säger inte att denna serien är det, men den kommer väldigt nära.

Serien handlar om Alma som efter en bilolycka börjar se sin döda pappa, som ber henne att ta reda på vem som mördade honom. Så långt känns historien ganska standard. När han börjar förklara hur hon kan göra det genom att kontrollera själva flödet av tiden så börjar det blir riktigt intressant.

Serien är animerad med en teknik kallad ”rotoscoping” som förenklat går ut på att man först filmar riktiga skådespelare och sedan använder det som en mall för animationen. Detta ger en visuell stil som är delvis väldigt realistisk men som också ger möjligheten att sömlöst kombinera alla möjligheter som traditionell animerIng medför. Det är ingen ny teknik på något sätt, Disney gjorde det redan på 30-talet i Snövit, så jag vet inte riktigt varför det inte används oftare. Kanske är det för tidskrävande.

Alma spelas av Rosa Salazar som nyligen sågs i filmen Alita: Battle Angel där hon också var mestadels animerad. Hennes pappa spelas av Bob Odenkirk, kanske mest känd som Saul Goodman i Breaking Bad. De gör båda riktigt bra skådespelarinsatser men jag måste nog säga att Angelique Cabral som systern och Constance Marie som mamman är minst lika bra.

Serien är kort, endast 8 avsnitt på ca. 20 minuter styck, så det är enkelt att plöja igenom den på några timmar. Slutet kanske inte faller alla i smaken, men jag gillade det. Jag vet inte om det kommer fler säsonger men personligen tycker jag inte att det är nödvändigt.

Så om du gillar fantasifulla och visuellt stimulerande serier och har några timmar att spendera så rekommenderar jag denna varmt.