4 TV-tips i karantäntider

Som många andra har jag spenderat det mesta av min tid hemma de senaste månaderna på grund av Covid-19 viruset. Den ljusa sidan av detta är naturligtvis att man får extra mycket tid att titta på TV. Själv har jag passat på att komma ifatt med en del serier som jag tidigare lagt på hyllan på grund av tidsbrist så jag tänkte tipsa om några favoriter här.

Dead To Me

Jag började kolla på Dead To Me när första säsongen dök upp på Netflix förra året men av någon anledning glömde jag bort den efter första avsnittet. I samband med att andra säsongen släpptes för några veckor sedan gav jag den en ny chans och det är jag glad för.

Christina Applegate och framför allt Linda Cardellini briljerar i rollerna som Jen, som just förlorat sin make i en bilolycka, och Judy, som under den glada och positiva ytan döljer en mörk hemlighet. Jag vill inte gå in på handlingen alltför mycket eftersom det riskerar att spoila men jag kan säga att serien har mycket starka känslor och en mörk humor som passar mig som handen i handsken.

När jag väl började så sprintade jag igenom första säsongen på ett par dagar och den andra tog inte så mycket längre tid den heller. Avsnitten är bara 30 minuter långa och varje säsong har 10 avsnitt, så detta är en enkel serie att sträckkolla.

Ares

Skräckserier passar ju egentligen bäst på hösten, men i detta fallet gjorde jag ett undantag. Ares är en serie från Nederländerna som handlar om universitetsstudenten Rosa som har svårt att balansera sina studier med att ta hand om sin sjuka mor. En dag blir hon inblandad i ett sällskap av framgångsrika studenter som bjuder in henne till sin slutna grupp. Det visar sig dock att mörka krafter ligger och bubblar under ytan och Rosa blir allt mer insyltad, inte helt mot sin vilja.

Detta är en väldigt mörk serie, både bildligt och bokstavligen, så jag rekommenderar den för mörka och stormiga kvällar. Även denna serie är relativt kort med endast 8 avsnitt runt 30 minuter styck. Dela upp den på ett par kvällar eller kolla hela på en gång. Det senare rekommenderas varmt.

Into the Night

En annan spännande serie som lutar mer åt science fiction än skräck är den belgiska thrillerserien Into the Night. Här handlar det om en grupp främlingar som på grund av katastrofala omständigheter befinner sig på ett flygplan och tillsammans måste de kämpa för att överleva. Just ”tillsammans” är det svåra med situationen eftersom de inte direkt är bästa vänner med varandra.

Även detta är en kort serie på endast 6 halvtimmesavsnitt i den första säsongen. Det ryktas om att fler säsonger är på gång och jag ser fram emot mer av detta. Serien är grymt spännande och karaktärerna är väl uppbyggda så att man lär känna dem och sympatisera med flera av dem. Stark rekommendation!

Breeders

För att avsluta med en lite lättsammare ton kan jag även rekommendera serien Breeders med Martin Freeman och Daisy Haggard. Här spelar de ett par som sliter i vardagen med barn och föräldrar som ”förgyller” deras liv. En mycket charmig dramakomedi med tonvikten på komedin. Halvtimmeslånga avsnitt och en första säsong på 10 avsnitt gör denna lätt att kolla lite då och då när man har en stund över.

Hoppas dessa tips gör isoleringen lite lättare i dessa underliga tider vi lever i. Den klassiska gamla förbannelsen ”Må du leva i intressanta tider” känns verkligen som den drabbat oss alla.