Alcatraz – 1×09 – The Ames Brothers

– Hey, I just finished Pettys file so I wanted to get back home before uh… wow, I have nothing to do. But still. You said ten minutes, so get back or I’m gonna use your coat as an umbrella.

— Rebecca

Denna veckan fick vi ett dubbelavsnitt av Alcatraz och det  första av detta handlade om bröderna Herman och Pinky Ames och deras jakt på den försvunna skatten. Skatten i det här fallet var en trave guldtackor från det amerikanska inbördeskriget som av någon anledning var inlåsta bakom en stor dörr i fängelsets källare. Efter att ha misslyckats med att bryta sig in på 60-talet försöker de igen nu när de är tillbaka.

Detta var dock ett lite annorlunda avsnitt jämfört med de tidigare. Hela avsnittet, både dåtid och nutid, utspelade sig denna gången innanför fängelsets väggar. I nutidsdelen var det även storm och åskväder som bidrog till en annorlunda stämning, på ett mycket positivt sätt i min mening. Känslan blev mycket mer klaustrofobisk och spännande när man visste att ljuset kunde slockna närsomhelst.

Jag undrar vad det egentligen var Mjällmannen höll på med. Den där väskan med elektronik tyder ju på att han gjorde något slags mätningar vilket betyder att Hauser faktiskt inte vet vad som har hänt. Han ställde även ett par frågor som jag har undrat över ett par veckor nu och jag hoppas att vi snart får lite svar.

Av de två bröderna var det definitivt Pinky som var mest intressant. Herman kändes för det mesta som en biroll tillsammans med den korrupta fängelsevakten Donovan. Det var ju ganska naturligt att Herman skulle stryka med tidigare än sin bror men det var lite otippat att Donovan skulle vara den som överlevde. Vart fängelsechefen gjort av guldet återstår att se.

Ett tag trodde jag faktiskt att det var fängelsechefens hemliga dörr som vi skymtat tidigare i serien som de skulle bryta sig in i men det visade sig ju vara en helt annan. Det börjar bli lite frustrerande nu att vi får veta så lite om det stora mysteriet. Många avsnitt har varit ganska lika och nu verkar det som om de faktiskt stuvat om i visningsordningen lite utan att det påverkat handlingen nämnvärt.

Enligt produktionskoderna för avsnittet skulle detta avsnitt visats efter Paxton Petty vilket gjordes uppenbart av Rebeccas citat här ovan, och förra veckans avsnitt egentligen skulle visats efter de här två. Betyder detta att tv-bolaget är oroliga för sjunkande tittarsiffror? Att de försöker välja ut de bra avsnitten att visa vid särskilda tidpunkter? Jag vet inte, men som sagt så gillar jag inte riktigt att historien går så sakta framåt att det är möjligt att göra så här. Säsongen är ju faktiskt bara på 13 avsnitt så man tycker att utfyllnadsavsnitt vore onödiga.

Diego nämner Sonny Burnett när han rabblar upp ett antal namn som gissningar på vem som hjälpte bröderna på 60-talet och veckans andra avsnitt heter just Sonny Burnett. Jag tvivlar på att det är ett sammanträffande.

Rating: ★★★½☆