Alcatraz – 1×10 – Sonny Burnett

– Let me give you a little advice. There is no such thing as “just doing time”, 2088. You’re either predator or prey. The sooner you accept that fact, the sooner you can make a choice. Which do you wanna be?

— E. B. Tiller

När det kommer ett dubbelavsnitt av en serie brukar det vara för att de hänger ihop på något sätt och ibland resulterar det i att de tillsammans blir bättre än de båda avsnitten var för sig. Därför hade jag lite högre förväntningar på detta andra avsnittet när det förra var så lovande. Tyvärr hade det i princip ingenting att göra med bröderna Ames mer än att Hauser fortfarande är lite öm efter att ha blivit skjuten av en av dem.

Vi fick dessutom inte några nya ledtrådar förutom informationen om att fångarnas blod numera är fullt med kollodialt silver, vilket antagligen är vad som som hände med det när det tappades ut och sedan fördes in i dem igen. Hausers plan att donera lite av en fånges blod till Dr. Sengupta för att väcka henne ur koman verkar logisk och gör det lite mer intressant eftersom de nu måste koncentrera sig på att fånga fångarna levande istället. Jag tycker det är dags för henne att vakna snart, hon har fått alldeles för lite utrymme i serien hittills för att vara en så pass viktig karaktär.

Veckans fall med Sonny Burnett var hyffsat spännande men hade ingen egentlig påverkan på det övergripande mysteriet. Det var dock en bra studie i hur fängelset förvandlar en människa. Han var ingen mördare när han åkte in men han var det definitivt när han kom ut. En stor del av denna förvandlingen var E. B. Tiller, som uppmuntrade honom att bli ett rovdjur istället för ett offer.

På tal om Tiller så verkar det som om det fanns en hel del spänningar mellan honom och fängelsechefen på 60-talet. Det verkar inte som om han heller har någon aning om vad James egentligen sysslar med i källaren. Det ska bli intressant att se om de två kommer upp till ytan snart, de lär ju vara åtminstone en av dem som ligger bakom det hela. Jag tippar på att det är James och att Tiller kommer att hamna på Rebecca och Diegos sida. Det är nog en högoddsare, men jag tror det skulle kunna bli kul.

Andra saker som hände i detta avsnittet var att Ray är bevakad av Hauser och Rebecca verkar ha slutar lita på Ray helt. Samtidigt smyger hennes farfar Tommy runt utanför hennes fönster och tittar på henne när hon sover. Lite smått obehagligt, men det kanske bara är en längtan efter något som påminner honom om en familj. Vi lär få veta det snart nog, inte många avsnitt kvar i denna säsongen.

Jag undrar hur det gick med Nikki och Diegos date? Vi har inte fått höra något alls om den sedan de bokade den, så den kanske inte gick så bra. Eller också har den egentligen inte hänt än, eftersom det avsnittet kanske inte skulle ha visats än. Det blir alltid lite konstigheter när de flyttar runt avsnitt sådär.

Rating: ★★★☆☆