The River – 1×06 – Doctor Emmet Cole

– Angels guarding a secret. In the Boiuna the line that we thought existed between life and death, it blurs. You think of the things we’ve seen; ghosts, and the spirits, and the magics, souls insisting on life when they should be gone. What if everything we’ve seen… What if it all comes… from one… source?

— Emmet Cole

När jag såg titeln på detta avsnitt undrade jag om vi verkligen redan skulle hinna ikapp Emmet. Det är ju trots allt bara två avsnitt kvar efter detta så det vore ju inte helt otroligt. Redan när avsnittet började kändes det att det skulle bli annorlunda, mest på grund av att introsekvensen hoppades över och endast en diskret text med “The River” visades i bild. Det har blivit ett vanligt grepp i amerikanska serier att göra så när det är ett viktigt avsnitt.

Och visst blev det ett annorlunda avsnitt, vilket var en välbehövlig omväxling från de senaste veckornas lite enformiga avsnitt. Eftersom vi merparten av avsnittet fick följa Emmet och hans team istället för de vanliga karaktärerna blev det genast mycket mer intressant och vi fick en del svar på vad som hände med expeditionen. Jag vet inte vad det säger om våra huvudpersoner när det bästa avsnittet i hittills i serien handlar om att de sitter och kollar på ett annat teams videofilmer.

Det mest överaskade avslöjandet denna veckan var att det var Lena som satte igång Emmets nödsändare för att få till en expedition för att hitta hennes pappa. Det hade jag inte räknat med alls måste jag säga. Men vad var det egenligen för märke hon hade i nacken? Jag har för mig att vi fått se det en gång förut men jag kommer inte ihåg exakt när. Tydligen visste Emmet mer om det än hon själv iallafall.

Lite kul var det att se att Emmets ena kameraoperatör spelades av Katie Featherston, stjärnan i den första Paranormal Activity. Jag har inga problem med att regissörer och producenter väljer att arbeta med samma skådespelare i flera filmer och verkligen inte i detta fallet på Katie är en väldigt bra sådan.

Det märks att vi börjar närma oss slutet nu iallafall. Anläggningen som teamet anländer till i slutet kommer garanterat att ge oss fler ledtrådar till vad som hänt och jag misstänker att vi snart får se Tess och Emmet återförenas. Frågan är om de då åker hem eller tillsammans ger sig in i djungeln igen för att försöka hitta källan.

Rating: ☆☆☆☆☆