The River – 1×08 – Row, Row, Row Your Boat

The River

Förra veckan hade jag en teori om att denna veckans avsnitt skulle handla om att teamet åker tillbaka för att hitta Källan som Emmet letade efter, eftersom ett helt avsnitt om att de åker hem igen nog skulle bli tråkigt. Jag hade fel på båda punkterna. I detta avsnittet fick vi ett mordmysterium, en hyllning till en av de bästa skräckfilmerna som någonsin gjort och dessutom lite mer bakgrundshistoria om två av de mer mystiska karaktärerna på båten.

Läs resten av detta inlägg…

The River – 1×07 – The Experiment

The River

– What’s that?
– They’re coming. They’re hungry.

— Lena och Rabbit

Skönt att se att förra veckans avsnitt inte bara var en engångsföreteelse, detta avsnitt var definitivt bättre än genomsnittet för serien. Oavsett om det blir en andra säsong eller inte hoppas jag att de inte tappar tråden i nästa veckas säsongsavslutning, även om risken finns. Det vore kul om de faktiskt kunde resa sig över förväntningarna och leverera en grym final. Dessa två senaste avsnitten höjer ju i alla fall förhoppningarna.

Läs resten av detta inlägg…

The River – 1×06 – Doctor Emmet Cole

The River

– Angels guarding a secret. In the Boiuna the line that we thought existed between life and death, it blurs. You think of the things we’ve seen; ghosts, and the spirits, and the magics, souls insisting on life when they should be gone. What if everything we’ve seen… What if it all comes… from one… source?

— Emmet Cole

När jag såg titeln på detta avsnitt undrade jag om vi verkligen redan skulle hinna ikapp Emmet. Det är ju trots allt bara två avsnitt kvar efter detta så det vore ju inte helt otroligt. Redan när avsnittet började kändes det att det skulle bli annorlunda, mest på grund av att introsekvensen hoppades över och endast en diskret text med ”The River” visades i bild. Det har blivit ett vanligt grepp i amerikanska serier att göra så när det är ett viktigt avsnitt.

Läs resten av detta inlägg…

The River – 1×05 – Peaches

The River

– I’m not sure even Emmet knows about Emmet anymore. Something got a hold of him Tess, I don’t know what. There were times I’d wake up, we’d be anchored in the middle of the river and he would just be… gone. We saw incredible things. He started to think that they we were all connected. That all the magic out here came from one source.

— Russ Landry

Veckans avsnitt började starkt och hade god chanser till att bli det mest spännande avsnittet hittills. Scenen när Lena och Jonas smyger ombord på Exodus var det definitivt mer spännande än något annat i serien hittills och jag tycker det är ganska talande att den sekvensen gjordes utan snabba klipp och med en relativt stadig kamera.

Läs resten av detta inlägg…

The River – 1×04 – A Better Man

The River

– But look, if you had a vote, who on this boat would you trust to lead the way to finding your father?
– Not you.

— Clark och Lena

Jag måste nog säga att detta fjärde avsnittet var det bästa avsnittet av The River hittills. Tempot var lite lägre än tidigare vilket gjorde att spänningen fick tid att byggas upp på ett mycket bättre sätt. Jag hoppas verkligen att denna trend håller i sig, då kan denna serien bli en riktig höjdare de sista avsnitten.

Ja, vi har faktiskt redan kommit halvvägs genom säsongen nu, den är ju bara på 8 avsnitt. Efter en snabb tillbakablick till Emmet i början av avsnittet får vi en scen som verkligen är en kontrast mot i princip allt som hänt i serien. Stämningen är plötsligt väldigt idyllisk, med grillfest och sång och skratt. Kontraster är oftast bra i de flesta sammanhang och jag tror det bidrog till att avsnittet som helhet fungerade bättre än tidigare avsnitt.

Läs resten av detta inlägg…

The River – 1×03 – Los Ciegos

The River

– Oh, Clark… What are we gonna do? If this thing can’t be treated we might never see each other again.
– I’ve been looking at your face for twenty years, I’d never forget your face. I would never forget it. Oh, you were talking about Emmet. Right, yeah. Don’t I look like a *bleep*. It’s ok, nothing I’m not accustomed to.

— Tess och Clark

Denna veckan fick vi uppleva ett par mycket mer reella hot än tidigare. Visst, flygande demoner och onda dockor kan ju vara jobbiga, men att förlora synen och jagas av aggressiva infödingar är ju något man kan relatera till lite mer. Ok, kanske inte just det där med infödingarna men att förlora synen är en av våra mest primala rädslor. Själv får jag tårar i ögonen bara av att se någon sätta i kontaktlinser.

Läs resten av detta inlägg…

The River – 1×02 – The Marbeley

The River

– You took this from a tree?
– Come on, man. It’s hard enough to believe there’s a ghost out here, but one that’s mad we took his toy? Please.

— Lincoln och Kurt

Jag blev lite överraskad när jag såg att Kanal 5 faktist visade första avsnittet av The River i torsdags, samma dag som den hade premiär i USA. Det måste vara något slags rekord, det gillar vi. Nu var det ju dock så att de endast visade det första avsnittet medan både första och andra avsnittet visades samma dag i USA. Alltså kommer Femman att ligga en vecka efter i forsättningen ändå.

Andra avsnittet var definitivt bättre än det första, främst för att både tempot och klippningen var lugnare. Handlingen sparkas igång av att en av de där klumpigt datoranimerade flugsländorna som vi såg ett par gånger i första avsnittet kryper in i Jahel mun när hon sover. Hon verkar då bli besatt av Emmet Cole och går och väcker Tess för varna henne för att fortsätta och be henne vända tillbaka. Detta gör naturligtvis henne mer övertygad om att Emmet fortfarande lever.

Lena kommer på ett sätt att tidsbestämma videobanden de hittade i förra avsnittet och på så sätt lista ut var det senaste spelades in. De hittar platsen och ger sig in i djungeln. På sin promenad stöter de på en överväxt kyrkogård och lite senare seriens första riktigt läskiga scen, med vad de tror är en liten flicka som sitter ensam mitt i djungeln. Jag kan erkänna att jag fick ett par kalla kårar under den scenen.

Detta leder direkt vidare till upptäckten av det hittills kusligaste scenariot, en glänta fylld med gamla dockor upphängda i träden. I sann skräckfilmsanda tar gruppen det helt logiska beslutet att slå läger mitt i gläntan och spendera natten där.

Nu börjar man dock känna igen en hel del grepp från Paranormal Activity-regissörens sida. Fasta kameror, sovande huvudpersoner, snabbspolning av tiden tills det verkligen händer något. Spänningen byggs upp på ett bra sätt och när det väl börjar hända saker känns det mer skrämmande än allt som hände i första avsnittet. Mycket beror också på att dockor kan vara så jäkla läskiga utan att egentligen göra någonting alls.

Avsnittet avslutas på ett någorlunda tillfredställande sätt, men jag börjar ana en oroande trend där varje avsnitt innehåller ett ”veckans monster” som förklaras och bekämpas inom 43 minuter. Jag tycker inte det är nödvändigt att förklara allting som händer, då förlorar det all mystik. Lyckligtvis har vi det stora mysteriet kvar.

The River – 1×01 – Magus

The River

– ”There’s magic out there”. He was looking for real magic.
– Well, looks like he bloody found it.

— Lincoln och Clark

Då var det dags för premiär av serien The River, skapad av Steven Spielberg och Oren Peli, känd för sin filmserie Paranormal Activity. Och visst kände man igen en hel del inslag från de filmerna, även om jag tyckte att det var alldeles för mycket snabba klipp och skakiga handhållna kameror. En stor del av charmen med Paranormal Activity-filmerna var de långa, långsamma scenerna där spänningen sakta men säkert byggs upp tills det exploderar. Här känns det som om det är action hela tiden och hjärnan tröttnar lätt på det.

Hursomhelst, serien börjar med ett tv-inslag om den älskade naturfilmaren Emmet Cole och hans familj och hans plötsliga försvinnande 6 månader tidigare. Emmets fru Tess har fått veta att hans nödsändare just har gått igång någonstans längs Amazonfloden och hon har kommit överens med sin mans tidigare producent om att ge sig iväg efter honom på bekostnad av tv-bolaget.

Hon övertalar deras motvilliga son Linclon att följa med och snart är de på väg längs floden tillsammans med tv-teamet, en livvakt, båtens maskinist och hans dotter. Efter ett tag tillkommer även Lena, dotter till en av Emmets gamla kameramän och barndomsvän med Lincoln.

Jag blev positivt överraskad över hur snabbt de hittade nödsändaren och kort därefter även båten, men tyvärr visade det sig att detta mer var ett tecken på hur stressat manuset var. Väl ombord på båten hör de ljud inifrån ett skyddsrum som någon svetsat igen dörren för. De får efter mycket slit upp dörren, men hittar ingen därinne. Åtminstone inget mänskligt…

De hittar även ett hundratal videoband ombord som Emmet filmat när han gett sig ut i djungeln på egen hand, och det gruppen ser på dessa får dem att inse att magi inte är något påhittat. Tyvärr får vi som publik endast se korta, snabba, inzoomade klipp av vad som fanns på banden vilket inte mildrade irritationen över denna stressande berättarteknik.

Ett annat exempel på brister i manuset är kameramannen som blir dödad under natten. Det går så snabbt att man knappt hinner uppfatta vad som hände, och efteråt nämner inte ens någon av karaktärerna honom överhuvudtaget. De kanske inte gillade honom särskilt mycket, men lite osannolikt tycker jag det är.

Jag erkänner att jag hade höga förväntningar på denna serien, det är kanske därför jag är lite besviken. Jag hoppas att de drar ner på tempot i kommande avsnitt för som det är nu är det inte ens spännande att titta på, bara stressande.

Snart börjar The River

Häromdagen upptäckte jag av en slump serien The River som har premiär nästa vecka. Du kan se en preview här.

Serien handlar om en populär naturfilmare vid namn Emmet Cole som en dag spårlöst försvinner på Amazonas-floden. Sex månader senare tar någon emot en nödsignal från hans båt och hans son bestämmer sig för att leta rätt på honom. Till sin hjälp har han ett team som bland annat består av en kamera som filmar hela resan.

Serien är skapad och producerad av Oren Peli, som  skapat skräcksuccén Paranormal Activities,  och Steven Spielberg, som inte behöver någon närmare introduktion. Seriens regissör är Jaume Collet-Serra som tidigare gjort bland annat den underskattade filmen Orphan och action-rökaren Unknown med Liam Neeson.

Med sådana förutsättningar ser jag fram emot denna serien väldigt mycket. Jag har varit ett stort fan av ”found footage”-genren ända sedan Blair Witch Project och gillar alla tre Paranormal Activities-filmerna. Vad Spielberg tillför här är oklart, men han har ju också gjort några hyffsade rullar.

Hittills består serien av 8 avsnitt som en första säsong men jag har lite onda aningar om framtiden för serien. Jag ser framför mig två scenarion som tyvärr är alltför vanliga inom amerikansk tv. Antingen läggs serien ner efter 8 avsnitt (eller mindre) och man får aldrig något definitivt slut, eller så blir det en succé och serien förlängs och mjölkas tills historien blir så utdragen att det blir löjligt.

Vi har sett otaliga exempel på bra serier som läggs ner i förtid på grund av för lite tittare, och ett antal som fått pågå alldeles för länge. Det största skräckexemplet på det senare är Prison Break, som i början planerades till en säsong på 13 avsnitt. Dessa var grymt bra och blev en succé, vilket fick tv-bolaget att utöka säsongen till 22 avsnitt och sedan 3 extra säsonger efter att de faktiskt brutit sig ut ur fängelset. Kvaliteten sjönk redan i andra halvan av första säsongen och fortsatte att sjunka ända till slutet.

Så jag hoppas att The River hittar den gyllene medelvägen men nuförtiden är jag nästan alltid skeptisk till nya serier.