Alcatraz – 1×05 – Guy Hastings

 

– What happened to you Guy? Where have you been?
– Where have I been? I haven’t been anywhere.

— Ray och Guy

Äntligen börjar vi få lite fler ledtrådar och bakgrundshistoria. Sambanden mellan karaktärerna börjar bli tydligare men de stora frågorna är fortfarande obesvarade, precis som det ska vara, i min mening. Om de avslöjar allting för snabbt riskerar serien att hamna i samma sits som serien Flash Forward, som gick för ett par år sedan, där de var tvungna att hitta på nya mysterier och twistar hela tidens tills det blev lite löjeväckande och serien självdog.

Denna veckas “tidsresenär” var inte en av fångarna utan en av fångvaktarna; Guy Hastings. Han var ansvarig för utbildning och träning av nya vakter och möjligtvis ansvarig för hela vaktstyrkan, det är lite oklart. När en ny vakt vid namn Ray Archer kommer till fängelset blir han nästan direkt överfallen av en annan fånge i matsalen, och det är helt klart att de känner varandra sedan tidigare.

Denna Ray är ju naturligtvis vår hjältinna Rebeccas adoptivfar, som tagit hand om henne sedan hennes föräldrar dött, och fången är hennes farfar Thomas Madsen. Rebecca listar under avsnittets gång ut att de egentligen är bröder och att Ray är hennes alldeles äkta farbror. Men varför har inte Ray berättat det för henne tidigare? Det visar sig att Ray vet mer om mycket annat också.

Jag satt under avsnittet och funderade på om Rebeccas farfar verkligen var den man som orsakade hennes förra partners död i pilotavsnittet och till slut bekräftar hon det genom att berätta det för Diego. Som sagt, sambanden mellan karaktärerna börjar sakta men säkert växa fram.

Guy ger också lite mer information om var som egentligen hände när fångarna och fångvaktarna försvann från Alcatraz 1963. De blev informerade om att de hänt en olycka och att blivit satta i karantän. Sedan var de helt plötsligt i framtiden. Men han nämner och att någon berättat saker för dem, men vad de sagt och vilka de är avslöjade han inte.

Jag tycker det lutar starkt åt någon slags tidresa eller maskhål, men det kan även vara kryogenisk sömn eller något liknande. Från är dock fortfarande vem som ligger bakom det och varför. Och vad fanns det egentligen bakom den där dörren i fängelsets källare som vi fick se i förra avsnittet?

Många frågor, och förhoppningsvis dröjer svaren lagom länge.