Alcatraz – 1×12 – Garrett Stillman

Nu märks det att vi börjar närma oss slutet på denna säsongen, fler och fler ledtrådar knyts ihop och flera mysterier börjar nystas upp. I detta första av veckans två avsnitt fick vi möta Alcatraz egen Charles-Ingvar Jönsson som planerade sina stötar in i minsta detalj, men som här i sin tur blir använd och utspelad av någon som tydligen är ännu slugare.

Om den personen verkligen är Rebeccas farfar Tommy återstår att se. Det verkar onekligen så just nu, och hans slutmål verkar ju vara att ta sig in i den mystiska dörren som fängelsechefen James tydligen till slut murat igen för att ingen skulle hitta den. Men nu har ju alltså Hauser och hans team gjort det iallafall och förhoppningsvis är det nu bara en tidsfråga innan de fångar Tommy Madsen och får tag i den tredje nyckeln så att vi får se vad som finns bakom den när dörren.

Det verkar som om James och Harland Simmons jobbar ihop på något sätt och att Simmons troligtvis har byggt sitt nuvarande imperium och sin förmögenhet på detta. Det var ju ingen slump att han var den som James öppnade dörren för i början av säsongen. Men hur passar Lucy in i pusslet egentligen, och varför vill de döda henne? Och varför dödade Tommy Rebeccas förra partner? Var det för att få hennes uppmärksamhet eller var det vara en slump att hon var där precis när det hände?

Jag såg för ett tag sedan en föreläsning på TED med J. J. Abrams där han förklarar lite av sin filosofi och inställning när det gäller mysterier och att det egentligen inte är avslöjandet i slutändan utan mysteriet i sig som är huvudsaken. Det är mycket mer fantasieggande att inte få se något som man vill se, än att få se det och det inte lever upp till ens förväntningar. Jag är därför lite kluven till om jag verkligen vill få veta vad som döljer sig bakom dörren.

Fast nej, vem försöker jag lura? Självklart vill jag veta! Dags för säsongsavslutning.

Rating: ★★★★☆