Alcatraz – 1×13 – Tommy Madsen

Då var den första säsongen av Alcatraz över och samtidigt som vi fått en hel del svar så har nästan lika många nya frågor framkommit under de här 13 avsnitten. Jag hade väntat mig att fler frågor skulle besvarats i detta avsnitt eftersom det var det sista, problemet var bara att nästan alla svar bara leder till fler frågor. Det är ju dock vad man kan vänta sig av skaparen till Lost, som har gjort denna sortens berättande till en konstform som jag inte kan få nog av, hur frustrerande den än är. Jag tänkte här försöka mig på att sammanfatta vad vi lärde oss av detta avsnitt och genom säsongen som helhet.

Det började alltså runt 1960 eller kanske ännu tidigare med att något slags experiment ägde rum i ett hemligt underjordiskt rum på Alcatraz. Fängelsechefen James och den Mystiske Mannen i Rummet verkar vara de som startat det och sedan invigt Harland Simmons i det. Experimentet ledde till att fångarna försvann och har dykt upp minst en gång tidigare, före denna gången, och Simmons har brutit ett löfte till James som troligtvis lett till att han kunnat tjäna mycket pengar.

Tommy Madsen har försökt stjäla nyckeln till det underjordiska rummet från Simmons som i sin tur mutade Rebeccas före detta partner att hålla ett öga på henne. Tommy hade tydligen fått veta det och dödade honom och håller nu ett öga på henne själv. Rebecca hyser dock inga varma familjekänslor för Tommy vilket till slut resulterade i att han var tvungen att knivhugga henne och, vad det verkar som, döda henne. Varför Tommy och James blivit ovänner vet vi inte ännu.

Ett annat, möjligtvis relaterat, experiment som pågick på Alcatraz involverade att ingjuta silver i blodet på några av fångarna vilket ger dem kraftigt förbättrade läkekrafter. Lucy Sengupta jobbade som psykolog på fängelset och är en av de som hoppat i tiden, men av någon anledning så vill någon döda henne nu. Jag gissar på att det är fängelsechef James som ligger bakom det. Efter att ha blivit skjuten och hamnat i koma ger Dr. Beauregard henne lite av en fånges blod, vilket gör att hon vaknar ur koman. Tyvärr kan de nu inte separera ut silver ur hennes blod och det verkar som om den som vill döda henne kan spåra henne tack vare det.

Jag har säkert missat en massa detaljer nu, men jag tror att detta är ungefär vad som pågår i det stora hela. Det här sista avsnittet på säsongen innehöll mycket av informationen ovan, men vi fick som sagt även ett antal nya frågor. När vi äntligen fick se vad som dolde sig bakom den mystiska dörren så gav det ju inte så många ledtrådar om hur det hela gått till annat än att fångarna tydligen finns utspridda över hela landet. Detta är ju något som kommer spela roll i nästa säsong.

Det innehöll även en hyffsat spännande biljakt vilket närmast är obligatoriskt i en serie som utspelar sig i San Fransisco. De största frågorna som återstår nu är alltså vem den Mystiska Mannen är, hur Simmons blivit förmögen och hur tidshoppen egentligen gått till. Jag misstänker att det sista är något som vi kommer få undra över ett bra tag och kanske aldrig får veta exakt. Förhoppningsvis blir det fler säsonger av denna serien så att vi får svar på åtminstone några av frågorna.

En sak jag är lite orolig för är det där med blodtransfusionen av silverblodet. Jag misstänker att de kommer använda detta för att rädda Rebecca vilket innebär att de i framtiden alltid kan ta till detta så fort någon dör eller skadas. Just detta var en av orsakerna till att jag gav upp serien Heroes för några år sedan, där den odödliga cheerleadern Claires blod kunde användas i samma syfte. Problemet är att om man tar bort möjligheten att någon karaktär dör så dör istället spänningen i historien. Jag hoppas verkligen inte att något liknande händer här.

Rating: ★★★½☆