Alcatraz – 1×04 – Cal Sweeney

 

– Who gave you a license?
– Last time I was behind the wheel, I was…
– You were eleven. Marvelous.

— Hauser och Diego

Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig för om Alcatraz är bra eller inte, men det lutar åt det förra. Producerad av J.J. Abrams, som låg bakom Lost med mera, med Sam Neill och Jorge Garcia i två av huvudrollerna och en mycket lovande story så har den har alla förutsättningar för att jag ska gilla den.

Bakgrundshistorien till serien är följande: När fängelset Alcatraz stängdes fick allmänheten veta att alla fångar flyttats till andra fängelser, men den verkliga historien är att alla fångar och vakter helt plötsligt bara försvann i tomma intet en natt. Nu, nästan 40 år senare, börjar fångarna att dyka upp och fortsätta sina brottsliga banor. Det konstiga är att de inte verkar ha åldrats överhuvudtaget.

En polis vid namn Rebecca Madsen börjar nysta i historien tillsammans med en professor i kriminalhistoria som skrivit två böcker om Alcatraz, men som nu driver en serietidningsbutik; Dr. Diego Desoto. Efter ett tag stöter de på FBI-agenten Emerson Hauser som först försöker hålla dem borta, men som senare slår ihop sin utredning med deras. Hauser är dock inte riktigt vad han utger sig för att vara.

Veckans avsnitt handlar om Cal Sweeney, en bankrånare som specialiserat sig på att tömma bankfack genom att charma kassörskor. När han nu är tillbaka börjar han i samma spår, men nu verkar det som om han letar efter något speciellt.

Ett litet varningstecken för serien är att det hittills har varit lite för mycket fokus på jakten av veckans skurk och inte så mycket på det underliggande mysteriet. Det är mest en liten stund på slutet av varje avsnitt som vi påminns om orsaken till serien. Den lider lite av Lost-syndromet, men utan de intressanta och ingående karaktärsstudierna.

Som sagt, det återstår att se om serien blir bättre. Det har ju bara gått fyra avsnitt än och ska man dra en parallell till en av mina favoritserier, Fringe, så började den inte blir riktigt bra förrän andra säsongen. Frågan är kanske snarare om denna serien får en andra säsong. Jag hoppas det.