House – 8×10 – Runaways

 

– Do you think people can change?
– No. But I don’t think that’s gonna change your opinion, because… people don’t change.

— Adams och Chase

För några år sedan var House en av de bästa serierna på tv. På den tiden var Dr. House en mycket cynisk pillermissbrukare som utnyttjade och svek alla omkring sig. Detta resulterade i brilliant drama och en hel del mycket minnesvärda scener.

Sedan hände något. House åkte i fängelse, gick i terapi och blev till slut en bättre människa. Tyvärr så gick då någonting förlorat i serien. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad men han har blivit lite trist helt enkelt.

Veckans avsnitt var ett bra exempel på detta. Handlingen kretsar runt en tonårig flicka som flytt hemifrån efter att varit tvungen att ta hand om sin pillerknarkande mamma i ett antal år. Hon får Houses uppmärksamhet när hon plötsligt börjar blöda ur ena örat efter att försökt lura till sig en astmainhalator av honom.

Sedan spelas de vanliga scenerna upp. De kommer på en teori, försöker behandla den, flickan blir sämre, de kommer på en ny teori och så vidare tills House får en snilleblixt och löser fallet.

En liten sidohistoria med Foreman som har ett förhållande med en gift kvinna och blir utpressad av House kommer och går utan några egentliga konsekvenser.

Jag försöker komma på något minnesvärt som hände under avsnittet men lyckas inget vidare. Det var helt enkelt ett avsnitt med House-manus format 1A. Inte för att det nödvändigtvis är dåligt, men jag är rädd att denna serien kanske skulle avslutats efter förra eller förrförra säsongen. Nu känns det som om den går på tomgång och ingen av karaktärerna utvecklas särskilt mycket.

Jag hoppas verkligen att det här bara är en mittsäsongs-svacka, som är så vanlig i amerikanska serier, och att saker och ting blir mer intressanta framåt slutet. Just nu ser det dock inte ljust ut.