House – 8×16 – Gut Check

House

Denna veckan fick vi ett lite mer lättviktigt avsnitt av House, även om det innehöll mycket känslor från flera håll. Saker som avhandlades i detta avsnitt var bland annat Chase och Parks förhållanden till sina familjer, Taubs förhållande till mobbare och Wilsons tankar om sin brist på barn. House själv höll sig lite i bakgrunden och manipulerade som vanligt de andra för att hjälpa dem eller för sin egen underhållning.

Läs resten av detta inlägg…

House – 8×15 – Blowing the Whistle

House

House återvänder efter ett alldeles för långt avbrott och för en gångs skull var faktiskt veckans fall mer intressant än läkarna själva. Det är inte ofta det händer och då brukar det bero på att avsnittet som helhet inte är så bra, men denna gång var fallet ganska intressant. Det behandlade en del frågor om heder och lojalitet och flera saker speglades även i teamets historia.

Läs resten av detta inlägg…

House – 8×14 – Love is Blind

House

– I know what’s wrong with the patient. Illegal drugs, some kind of acid.
– His tox screens were clean.
– His apartment wasn’t.
– We didn’t find any drugs.
– Then why am I completely tripping balls right now?

— Park och Taub

Historien om Houses biologiska pappa var något som jag helt glömt bort, måste jag erkänna. Jag vet att det pratades om det i avsnittet om hans fars begravning, men sedan dess har det inte nämnts alls vad jag vet. Men det är alltid kul att se Billy Connolly igen, det hade känts onödigt att ta in honom för en liten roll i ett avsnitt bara men det har ju i och för sig varit många kända skådespelare som gästat serien i enstaka avsnitt genom åren.

Läs resten av detta inlägg…

House – 8×13 – Man of the House

House

– This man and I, did we marry for love? No. But this past week we have a lot of fun, working really hard to fool the U.S. government. Right?
– Don’t answer that.
– Way ahead of you.

— Dominica, Houses advokat och House

Denna veckan fick vi lite överaskande träffa Joe från en av mina favoritserier Medium. Ett tag trodde jag faktiskt att det var någon slags cross-over, men det verkar inte som om det var samma karaktär utan bara en tillfällighet att de båda hette Joe. Jake Weber ser väl kanske ut som en Joe.

Detta avsnitt fortsatte tyvärr inte trenden av grymma avsnitt som vi sett de senaste två veckorna. Förhoppningsvis hittar de tillbaka i rätt fotspår igen innan säsongen tar slut. Det vore synd och skam om en så bra serie som denna avslutades med en massa medelmåttiga avsnitt som detta.

Läs resten av detta inlägg…

House – 8×12 – Chase

House

 – Booya!

— House

Skönt att se att förra veckans händelser inte gått förbi obemärkta även om Chases återhämtning gått lite väl fort. Från paralyserad till kryckor på tre veckor? Det verkar inte helt realistiskt.

De bästa avsnitten av House är alltid de som fokuserar mindre på patienten och mer på läkarna. Det gjorde det i detta avsnitt. I synnerhet fokuserade det som titeln på avsnittet antyder huvudsakligen på Chase. Händelserna i förra avsnittet verkar ha påverkat honom ganska rejält även om han inte vill erkänna det.

Jag undrar om den blivande nunnan som var veckans patient verkligen var det som Chase vill ha, eller om hon var ett substitut för något annat som han inte egentligen visste att han behövde.

Resten av teamet har också påverkats av händelsen, om än i olika grad. Den som verkar minst påverkad är Adams, som verkar vara den enda som pratat med en psykolog om det som hänt. Park och Taub hanterar det också på lite olika sätt. Park har blivit mer osäker på sin omgivning och jag är rädd att hon kanske inte ens kommer stanna säsongen ut. Det vore synd, hon är en av de mer intressanta och samtidigt sympatiska karaktärerna i serien just nu.

Taub hanterar problemet genom att ta kurser i självförsvar, något som House tycker är löjligt. Detta leder till lite välbehövlig humor i efter förra veckans seriösa avsnitt och denna veckans även det ganska allvarliga tema. De scener där House står och lurpassar är bland de roligaste jag sett i serien på länge.

Ett över medel avsnitt även denna vecka. Kan de verkligen hålla samma höga kvalitet resten av säsongen?

House avslutas efter denna säsongen

House

 

Jag är kluven. Å ena sidan så har House gått stadigt utför de senaste säsongerna, å andra sidan kan de fortfarande producera avsnitt som denna veckans. Nu läser jag att producenterna har bestämt sig för att denna säsong ska bli den sista och därför kunna ge serien ett värdigt slut. Jag är bara inte säker på om jag vill att den ska ta slut redan.

Det är alltid en fördel för producenter och manusförfattare att veta vart de ska sikta och hur lång tid de har på sig. Lost är ett bra exempel på detta, där de efter säsong tre lyckades övertyga tv-kanalen att hålla sig till 6 säsonger och inte mer. Säsong 3 hade varit lite trevande och ofokuserad men åtminstone jag upplevde att serien fick en mycket tydligare målinriktning när de visste exakt hur länge de hade på sig att utveckla och avsluta historien.

Nu är ju inte House lika beroende av en överhängande story, men jag misstänker att den sista halvan av denna säsongen kommer att få åminstone en viss röd tråd fram till slutet. Själv föredrar jag serier som är uppbyggda på detta sätt snarare än att ha fristående avsnitt som skulle kunna visas i vilken ordning som helst. Det var mer vanligt förr, numera har de flesta serier som tur väl är en ganska bra kontinuitet, till och med komediserier.

House – 8×11 – Nobody’s Fault

House

 

– My process is proven. Good things usually happen, bad things sometimes happen.
– And when bad things happen, we should figure out what went wrong so we can learn from it. Correct?
–  So that we can assign blame. Instead of recognizing that bad things sometimes happen.

— House och Cofield

Ibland blir man positivt överraskad. Efter min recension av förra veckans avsnitt är det nästan som om House denna veckan ville visa hur fel jag hade. Detta avsnitt hade det mesta som gjorde de första säsongerna av serien så fantastisk. Bra drama, grymma skådespelarinsatser och nästan hypnotisk regi och klippning.

De senaste säsongerna har det funnits ett par sådana här bra avsnitt per säsong, men detta var det första för denna. Redan från första bildrutan märkes det att detta inte var ett standardavsnitt och när den vanliga titelsekvensen byttes ut mot en kort visning av seriens logo visste man att något speciellt var på gång.

Utgångspunkten är ett förhör med House och hans team om en incident som skett på sjukhuset, lett av Dr. Cofield som kallats in av Foreman för att utreda vad som hänt och vems fel det var. En av de första scenerna involverar en sakta rotation runt hela skrivbordet där den utfrågade sömlöst skiftar mellan House och hans kollegor mellan frågorna. Detta är svårt att beskriva men otroligt snyggt gjort och känns som något som David Fincher skulle ha kunnat regisserat.

Allteftersom man får veta mer och mer om vad som hänt blir det tydligt att en i teamet inte är med och blir utfrågad och ungefär mitt i avsnittet får man reda på varför. Jag vill inte avslöja för mycket, ifall du av någon anledning läser detta utan att ha sett avsnittet, men det här kan komma att bli en brytpunkt för flera av karaktärerna, av olika skäl.

Man blir så lycklig när en sådan här gammal favoritserie som man i princip har dömt ut blixtrar till på det här briljanta sättet. Hoppas bara att det inte var en enskild händelse utan att de fortsätter att bygga vidare på detta. Visserligen skulle det blir lite trist om alla avsnitt var så här allvarliga och humörlösa, även om det fanns ett par tillfällen att le. En lagom blandning av allvar och humor brukar ju vara det bästa.

House – 8×10 – Runaways

House

 

– Do you think people can change?
– No. But I don’t think that’s gonna change your opinion, because… people don’t change.

— Adams och Chase

För några år sedan var House en av de bästa serierna på tv. På den tiden var Dr. House en mycket cynisk pillermissbrukare som utnyttjade och svek alla omkring sig. Detta resulterade i brilliant drama och en hel del mycket minnesvärda scener.

Sedan hände något. House åkte i fängelse, gick i terapi och blev till slut en bättre människa. Tyvärr så gick då någonting förlorat i serien. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad men han har blivit lite trist helt enkelt.

Veckans avsnitt var ett bra exempel på detta. Handlingen kretsar runt en tonårig flicka som flytt hemifrån efter att varit tvungen att ta hand om sin pillerknarkande mamma i ett antal år. Hon får Houses uppmärksamhet när hon plötsligt börjar blöda ur ena örat efter att försökt lura till sig en astmainhalator av honom.

Sedan spelas de vanliga scenerna upp. De kommer på en teori, försöker behandla den, flickan blir sämre, de kommer på en ny teori och så vidare tills House får en snilleblixt och löser fallet.

En liten sidohistoria med Foreman som har ett förhållande med en gift kvinna och blir utpressad av House kommer och går utan några egentliga konsekvenser.

Jag försöker komma på något minnesvärt som hände under avsnittet men lyckas inget vidare. Det var helt enkelt ett avsnitt med House-manus format 1A. Inte för att det nödvändigtvis är dåligt, men jag är rädd att denna serien kanske skulle avslutats efter förra eller förrförra säsongen. Nu känns det som om den går på tomgång och ingen av karaktärerna utvecklas särskilt mycket.

Jag hoppas verkligen att det här bara är en mittsäsongs-svacka, som är så vanlig i amerikanska serier, och att saker och ting blir mer intressanta framåt slutet. Just nu ser det dock inte ljust ut.