Alcatraz – 1×08 – Clarence Montgomery

– Not that I want to pat myself on the back… Knowing you’re pleased is just rewards of course, but I was hoping you might be able to tell me now what you’re doing to their blood… between the time I take it out and put it back in.
– I don’t do anything to it Milton. What kind of warden would I be if I kept secrets from my staff?

— Dr. Beauregard  och fängelsechef James

Sakta men säkert börjar ledtrådarna om vad som hänt på Alcatraz på 60-talet trilla in. Det visar sig alltså att inte nog med att fängelsechefen Edwin James är den som ligger bakom de påtvingade bloddonationerna från fångarna, de utför även experiment på dem, troligtvis både biologiska och psykologiska. Att fler än Rebeccas farfar utsattes för dem var också ny information.

Avsnittet brast lite i trovärdighet när Dr. Beauregard utsatte veckans brottsling för tidernas mest effektiva hjärntvätt. Om lite elchocker och Clockwork Orange-inspirerade filmvisningar var allt som krävdes för att förvandla en oskyldig man till en seriemördare hade vi varit illa ute. Resten av historien var dock tillräckligt välskriven så att man kunde ha överseende med detta.

Clarence Montgomery var alltså veckans oskyldigt dömda brottsling, och han är seriens första afroamerikanska innevånare på Alcatraz som vi får träffa. Lite konstigt att vi hittills inte sett fler med tanke på hur det amerikanska fängelsesystemet var och är uppbyggt. Intressant att se att till och med fängelset var segregerat på den tiden.

Diegos intresse för Nikki har nu blivit så uppenbart att hon var tvungen att bjuda ut honom på en drink, i brist på initiativ från honom. Jag gillar denna lilla obekväma flörten, de verkar som om de skulle passa bra ihop.

Ännu ett starkt avsnitt, men det börjar kännas som om det är dags att gå vidare lite i handlingen nu. Det känns som om samma avsnitt upprepas varje vecka utan att det leder någonstans. Det är bara fem avsnitt kvar av säsongen så jag hoppas det börjar röra på sig snart, annars riskerar serien att tappa tittare och kanske inte få någon fortsättning eller avslut och det vore mycket synd.

Rating: ★★★½☆