30 Rock – 6×16 – Nothing Left to Lose

30 Rock

Denna veckan fick vi ett någorlunda roligt avsnitt av 30 Rock, med en hel massa roliga repliker från nästan alla karaktärer. Det är inte ofta alla ens får vara med i ett avsnitt och ännu mer sällan alla får minst en rolig replik. Framför allt var det roligt att få träffa doktor Spaceman igen, han är alltid en höjdpunkt i de avsnitt han är med.

Läs resten av detta inlägg…

30 Rock – 6×15 – The Shower Principle

30 Rock

Det är aldrig ett bra tecken när en komediserie börjar ta till grepp som att någon ramlar omkull eller, som i detta fallet, halkar på en golfboll för att få till ett skämt. Det finns säkert många som uppskattar sådan slapstick men jag är inte en av dem. Tyvärr var det bara börjnr på det mest mediokra, för att inte säga tråkigaste, avsnittet av 30 Rock någonsin.

Läs resten av detta inlägg…

30 Rock – 6×14 – Kidnapped by Danger

30 Rock

Veckans andra avsnitt var en klar förbättring jämfört med det första. Jag vet inte om anledningen till dubbelavsnittet denna veckan var att kompensera för den uppskjutna starten på säsongen eller för kvalitén på det första avsnittet, men jag klagar inte i vilket fall som helst. Så här många skratt är det sällan man får koncentrerat på tjugo minuter. Jag skulle vilja påstå att detta var det bästa avsnittet denna säsongen.

Läs resten av detta inlägg…

30 Rock – 6×13 – Grandmentor

30 Rock

Äntligen var det dags för ett avsnitt med Hazel Wassername i centrum. Jag har väntat på att hon skulle få en lite mer framträdande roll i serien ända sedan jag fick höra att Kristen Schaal skulle vara med. Tyvärr var avsnittet  inte ett av de roligaste vi sett, men vi fick ändå en hel del minnesvärda scener och repliker.

Läs resten av detta inlägg…

30 Rock – 6×12 – St. Patrick’s Day

30 Rock

Serier som 30 Rock visar ibland att själva historien är underordnad humorn och denna veckas avsnitt är ett mycket bra exempel på detta. Trots tre historier som i sig själva var tämligen ointressanta var detta ett riktigt roligt avsnitt tack vare de många fantastiska skämten och sköna karaktärerna som fick göra det de är bäst på; vara sig själva.

Läs resten av detta inlägg…

30 Rock – 6×11 – Standards and Practices

30 Rock

– Do you have a second, Kenneth?
– No, there’s only one of me. Well, what are you asking?

— Liz och Kenneth

Nu börjar jag ana lite varför Kenneth roll har förändrats på sistone. Nu när han har makt att censurera program blir det en helt annan dynamik mellan honom och resten av karaktärerna, till och med Jack, som kan leda till lite annorlunda scenarion. Det skadar ju inte med lite omväxling så att serien inte bara kör på i samma hjulspår för länge. Sedan om det är en särskilt bra idé att låta Kenneth vara den som bestämmer vad som är lämligt att visa i TV är ju en annan fråga.

Läs resten av detta inlägg…

30 Rock – 6×10 – Alexis Goodlooking and the Case of the Missing Whisky

30 Rock

– Elizabeth, I’m gonna ask you to leave.
– Yeah, but if you look at my Internet history I’m researching a movie about two male centaurs kissing.

— Lynn och Liz

Även solen har sina fläckar, heter det ju, och även bra serier har sämre avsnitt. Denna veckans 30 Rock var ett bra exempel på detta. Ingen av avsnittets tre historier fungerade speciellt bra och avsnittet bara lunkade på i maklig takt utan att något egentligen hände. Tyvärr är det ju omöjligt att hålla en så hög standard som serien vanligtvis gör för evigt, så några såna här avsnitt per säsong får man räkna med.

Läs resten av detta inlägg…

30 Rock – 6×09 – Leap Day

30 Rock

– I don’t know a lot about business, but he did an Internet and now the computers like him and Wall Street is Google.

— Jenna

Varför är inte skottdagen en högtid egentligen? Detta avsnitt av 30 rock hade så många övertygande argument om det att jag hädanefter kommer fira skottdagen som en högtid. Kanske inte riktigt på lika bra sätt som i serien, men ändå.

Veckans avsnitt var regisserat av Steve Buscemi, så det kan förklara den lite annorlunda stilen. Jim Carrey gör en fantastisk parodi på sig själv och sin film The Grinch med lite inslag av The Santa Clause med Tim Allen. En av denna veckans många höjdpunkter.

Läs resten av detta inlägg…

30 Rock – 6×06 & 6×07 – Hey, Baby, What’s Wrong?

30 Rock

– Yeah, it’s just that this table feels kinda uptight. I think something a little more fun would be a better table. For me.
– Well, I don’t know Criss. Maybe a more fun table wouldn’t be as supportive. What? No, no. We are not doing this. We are not letting this table be a metaphor for our relationship. That’s what IKEA wants us to do!

— Criss och Liz

Om veckans avsnitt av The Office tonade ner Alla Hjärtans Dag så gjorde 30 Rock precis tvärtom och valde ett dubbelavsnitt som handlade mycket om det. 5 olika historier varvades i detta avsnitt.

Liz och Criss beslutar sig för att utsätta sitt förhållande för det ultima testet: en gemensam tripp till IKEA! Som svensk blir man alltid lite glad åt att se svenska saker i amerikansk tv och det spelar ingen större roll om det framstår som en dödsfälla för romantiska relationer. Som tur är är Criss inte lika känslig för bråk som Liz.

Jacks hustru Avery är fortfarande fånge i Nordkorea och denna vecka får han besök av sin styvmor som bland annat följer med honom till FN där de träffar C. Cjôkula från Transylvanien som absolut inte är någon vampyr. Han är bara allergisk mot vitlök. Tyvärr får de ingen hjälp från FN men efter att ha spenderat dagen tillsammans börjar känslorna pyra mellan dem. Ska bli intressant att se om det leder till något. Om det gör det skulle jag gissa på att vi snart får träffa Avery igen.

Lutz är som vanligt ensam denna Alla Hjärtans Dag, så Tracy och Frank beslutar att ge honom all sin samlade visdom om att ragga upp ensamma och desperata kvinnor. Tyvärr är ju Lutz Lutz, så det går ju som det går.

Jenna har som vi minns blivit A-kändis genom att sitta i juryn och vara elak mot deltagarna i Idol-programmet Americas Kidz Got Singing, men nu är det dags för henne själv att sjunga, något som hon är lite lagom nervös inför. Faktiskt så nervös att hon helt tappar förmågan att sjunga. Pete hjälper henne dock i slutändan med sina dolda pilbågstalanger.

Förra veckan hoppades jag att Kristen Schaals roll som Hazel skulle bli lite större och denna veckan slog den önskan in, med råge. Hazel blir lite… ska vi säga entusiastisk över Liz som hon tycker lever det perfekta livet. Slutscenen i avsnittet är verkligen lovande inför framtiden.

En del komediserier har problem att anpassa manus och tempo till dubbelavsnitt, men här lyckas 30 Rock riktigt bra. Det kändes inte som att de försökt dra ut på historierna eller något sånt utan allting flöt på som ett vanligt avsnitt. Det var bara mer av det goda helt enkelt.

30 Rock – 6×05 – Today You Are a Man

30 Rock

 

– Boca, 2002. You’ve seen the tapes!
– What? No, I just…
– You are being coached, by me!
– Sorry Jack, I have to take this. Yes, may I please speak to pizza.
– The fake phonecall to buy time in an emergency, classic Donaghy.
– Ok fine, you got me.
– No, no. This just levels the playing field. Going mano-a-mano against a real adversary; me. It’s the ultimate game. Jack Donaghy, playing with himself. It’s a Jack-off.

–  Jack och Liz

30 Rock är en av få komediserier där jag faktiskt skrattar högt minst en gång per avsnitt. Det är också en serie där man kan se om ett avsnitt flera gånger och hitta nya skämt varje gång på grund av det höga tempot i replikerna.

Liz Lemon är en av de roligaste och mest sympatiska karaktärerna i en komediserie någonsin, i min mening. Man lider med henne när hon måste handskas med sina medarbetare och man gläds med henne när något för en gångs skull går bra.

Hennes historia i detta avsnitt handlar om hennes löneförhandling med Jack, vilket mynnar ut i Jacks löneförhandling åt Liz mot sig själv på Liz hemmaplan; i en glassbar. Citatet ovan är avsnittets höjdpunkt och innehåller minst 3 skratt i snabb följd, något som nästan är standard i denna serien. Det gäller att hålla sina skratt korta om man ska hinna uppskatta alla repliker.

Tracy och Jennas historia involverar ett uppträde på en bar mitzvah av någon anledning som jag inte kan minnas just nu. Den får dem dock att inse att deras divabeteende kan vara irriterande för andra och bestämmer sig för att vara ärliga mot sina medarbetare istället för att klaga på saker som inte har med deras riktiga problem att göra.

Under tiden försöker Kenneth få alla att uppskatta honom lite mer, något som inte känns riktigt konsekvent för hans karaktär. Han har aldrig tidigare uppvisat något behov av att uppskattas. Jag förlåter dock detta eftersom det ger oss nöjet att träffa Kristen Schaal i en liten biroll som Kennys ersättare; Hazel.

Kristen Schaal är en av mina favoritkomiker som tyvärr får alldeles för lite roller. Hennes roll i detta avsnittet var inte särskilt stor heller men man kan hoppas att karaktären återkommer i framtiden.

Som sagt, ännu ett högkvalitativt avsnitt av en av de bästa komediserierna just nu.