Fringe – 4×17 – Everything In Its Right Place

Fringe

Denna veckan fick vi ett betydligt mer intressant avsnitt av Fringe än förra veckan. Det faktum att de vanliga huvudkaraktärerna Olivia, Peter och Walter bara var med några minuter i början och slutet var inte något problem för mig, snarare tvärtom. Inte för att jag inte tycker om dem, men ibland är det kul med lite omväxling. Något Lincoln tydligen också tyckte eftersom det var han själv som insisterade på att gå över till det andra universumet ett tag.

Läs resten av detta inlägg…

Fringe – 4×16 – Nothing As It Seems

Fringe

Man fick lite deja vu i början av veckans avsnitt, vilket kanske inte var så konstigt eftersom exakt samma händelser har skett i ett tidigare avsnitt, men denna gången utvecklas saker och ting lite annorlunda. Jag undrar om hela denna historien var planerad redan när det förra avsnittet skrevs. Det vore otroligt häftigt, men jag tycker det verkar osannolikt. Vi fick dock veta en hel del mer om bakgrunden till händelsen denna gången.

Läs resten av detta inlägg…

Fringe – 4×15 – A Short Story About Love

Fringe

Det har blivit mer och mer tydligt att fallen som Olivia, Peter och Walter löser åt FBI oftast bara är utfyllnad för att fylla upp en timmes tv-tid medan den riktigt intressanta historien är den om de själva. Denna veckans fall hade dock ett tema som återspeglade realtionen mellan Olivia och Peter, och till viss del även Lincoln på ett ganska intressant sätt. Sedan fick vi ju också den läbbigaste mördaren på länge, även om han själv tyckte att han hade hjärtat på rätt ställe.

Läs resten av detta inlägg…

Fringe – 4×14 – The End of All Things

Fringe

– I don’t understand how this table just knocked itself over.
– A dying man suddenly vanishes in front of our eyes and the thing you’re wondering is what happened to the table?
– Among other things.

— Astrid och Lincoln

Oj oj oj… Lika bra att säga det direkt, detta var det bästa avsnittet av Fringe hittills denna säsongen. Inte nog med att vi fick svar på i princip alla frågor jag hade förra veckan, men vi fick även en mängd referenser till gamla avsnitt. Sånt älskar jag. Jag blev påminnd om vilken roll Davis Robert Jones spelat i tidigare säsonger, vilket jag hade glömt. Men låt oss börja från början.

Läs resten av detta inlägg…

Fringe – 4×13 – A Better Human Being

Fringe

– What I’m really afraid of is… when I look into your eyes I know it’s you. I know it’s you.
– I just gotta… I just gotta go pee.

— Peter och Olivia

När Olivia sa sin sista replik utanför affären visste man att nånting var på gång, men vad är det egentligen som pågår? Har hon och Nina Sharp blivit utbytta mot dubbelgångare? Och isåfall när? Många frågor just nu. Jag vet inte om jag är den enda, men jag kunde verkligen inte bry mig om fallet denna veckan. Jag ville bara att de skulle fortsätta att utforska vad som egentligen pågick med Olivia.

Läs resten av detta inlägg…

Fringe – 4×12 – Welcome To Westfield

Fringe

– We gotta get out of this town…

— Peter

Ännu ett fascinerande och spännande avsnitt av Fringe denna veckan. Uppbyggnaden liknade mer ett avsnitt av X-Files än Fringe, i den mening att vi får följa med Olivia, Peter och Walter och allteftersom få fler och fler ledtrådar fram tills de listat ut mysteriet. Det var även en relativt fristående historia även om efterverkningarna verkar bli betydliga, åtminstone för Olivia och Peter.

Jag tenderar att gilla historier där huvudpersonerna är fast i tid eller rum, som till exempel filmen Groundhog Day eller serien Persons Unknown som gick sommaren 2010 där huvudpersonerna är fast i en stad och blir konstant övervakade av kameror. Detta avsnitt av Fringe påminde mig lite om den serien, trots avsaknaden av övervakningskameror. Det hade samma atmosfär av mysterium och paranoia som gör saker och ting så mycket mer intressanta att följa.

David Robert Jones är en figur jag har lite svårt att minnas vad han ställt till med tidigare i serien. Det jag minns är att han kommit på ett sätt att färdas mellan de två universumen relativt obehindrat och att han använde detta till att rymma från ett fängelse i en tidigare säsong. Han har även nyligen lagt vantarna på ett stort lager av ämnet Amphilicite, som är en otroligt effektiv energikälla och det är detta som driver maskinerna han använder för att öppna portalerna. Det verkar som om han kommer att spela en stor roll under de kommande avsnitten denna säsongen.

Det verkar även som om den alternativa Astrid gjorde ett starkt intryck på Walter när hon i förra avsnittet föreslog att det vore mer logiskt för honom att acceptera Peter som sin son. De kommer mycket bättre överens i detta avsnitt än tidigare och att Walter ens följer med ut i fält är ett tecken på att han även börjar må bättre mentalt. Kul att se, tycker jag. Att se Walter instängd i labbet hela avsnitten har varit lite trist.

Nu ska det bli mycket spännande vad som händer med Olivia i kommande avsnitt. Invånarna i Westfield mådde ju inte särskilt bra av att slå ihop sig med sina alter egon och nu verkar det ju vara det som hänt henne också. Jag hoppas hon slipper få dubbla tandrader iallafall, det var ju en av de mer störande scenerna för mig. Dubbla irisar eller ett extra ansikte kan jag stå ut med, men extra tänder är bara läbbigt.

Fringe – 4×11 – Making Angels

Fringe

 

– Bring the body back to the lab. And also I’d like some vanilla ice cream. Kirk out!

— Walter

Första gången jag såg Fringe tyckte jag att det var en billig kopia av The X-Files med mindre trovärdig story, så efter ett par avsnitt slutade jag följa den. Efter ett tag läste jag lite mer om serien och idén med parallella universum fick mig att ge den en andra chans, något som jag inte vanligtvis brukar göra. Nu är den en av mina absoluta favoriter.

I veckans fall får vi följa en före detta matematikprofessor som börjat döda människor. Med hjälp av matematik, och troligtvis en viss Observatör, har han listat ut hur man ser in i framtiden. Han väljer därefter ut människor som han anser redan vara dödsdömda och hjälper dem på traven med en dödlig gas. I slutändan är det är nog ganska tryggt att påstå att han inte riktigt hade alla hästar hemma.

Den mer intressanta delen av avsnittet handlar om Astrid, både den ”vanliga” och den från det parallella universumet. Skillnaden mellan dessa två är ganska stor. Den vanliga är en normalbegåvad Fringe-agent som vi hittills inte fått veta särskilt mycket om annat än att hon nu jobbar heltid som Walters assistent/barnvakt. Den andra Astrid är lite mer som Dustin Hoffman i filmen Rain Man. Hon har ett högt utvecklat sinne för analys av data men i princip ingen social kompetens överhuvudtaget.

Det första mötet mellan dem resulterar i ett överraskt utrop från ”vanliga” Astrid med en skön vink till publiken genom en kommentar från Olivia om varför inte fler reagerar likadant när de träffar sitt alter ego. Av någon anledning fäster sig Walter vid den nya Astrid mycket mer än den gamla och hon verkar nästan se honom som ett slags fadersfigur. Det blir en mycket intressant kemi mellan de två som jag hoppas kommer utvecklas i framtiden. Skulle vara intressant att se hur ”vanliga” Astrid skulle reagera på det i det långa loppet. Hon har ju trots allt sin riktiga pappa kvar, trots den lilla lögnen om detta till den andra Astrid.

Observatörerna spelade en relativt stor roll i detta avsnitt, även om de inte dyker upp mer än ett par gånger. I slutet av avsnittet hämtar två Observatörer någon slags apparat ur vår mördares kassaskåp och konstaterar att det är ”Septembers”. Jag vet inte om vi fått höra namnet tidigare men det är uppenbart att det är samma Observatör som räddade Walter och Peter från att drunkna i en annan tidslinje som startade hela processen med kolliderande univerum. Han verkar vara lite av en rebell, frågan är bara om han har något syfte med sina handlingar och vad det isåfall är.