Fringe – 4×12 – Welcome To Westfield

– We gotta get out of this town…

— Peter

Ännu ett fascinerande och spännande avsnitt av Fringe denna veckan. Uppbyggnaden liknade mer ett avsnitt av X-Files än Fringe, i den mening att vi får följa med Olivia, Peter och Walter och allteftersom få fler och fler ledtrådar fram tills de listat ut mysteriet. Det var även en relativt fristående historia även om efterverkningarna verkar bli betydliga, åtminstone för Olivia och Peter.

Jag tenderar att gilla historier där huvudpersonerna är fast i tid eller rum, som till exempel filmen Groundhog Day eller serien Persons Unknown som gick sommaren 2010 där huvudpersonerna är fast i en stad och blir konstant övervakade av kameror. Detta avsnitt av Fringe påminde mig lite om den serien, trots avsaknaden av övervakningskameror. Det hade samma atmosfär av mysterium och paranoia som gör saker och ting så mycket mer intressanta att följa.

David Robert Jones är en figur jag har lite svårt att minnas vad han ställt till med tidigare i serien. Det jag minns är att han kommit på ett sätt att färdas mellan de två universumen relativt obehindrat och att han använde detta till att rymma från ett fängelse i en tidigare säsong. Han har även nyligen lagt vantarna på ett stort lager av ämnet Amphilicite, som är en otroligt effektiv energikälla och det är detta som driver maskinerna han använder för att öppna portalerna. Det verkar som om han kommer att spela en stor roll under de kommande avsnitten denna säsongen.

Det verkar även som om den alternativa Astrid gjorde ett starkt intryck på Walter när hon i förra avsnittet föreslog att det vore mer logiskt för honom att acceptera Peter som sin son. De kommer mycket bättre överens i detta avsnitt än tidigare och att Walter ens följer med ut i fält är ett tecken på att han även börjar må bättre mentalt. Kul att se, tycker jag. Att se Walter instängd i labbet hela avsnitten har varit lite trist.

Nu ska det bli mycket spännande vad som händer med Olivia i kommande avsnitt. Invånarna i Westfield mådde ju inte särskilt bra av att slå ihop sig med sina alter egon och nu verkar det ju vara det som hänt henne också. Jag hoppas hon slipper få dubbla tandrader iallafall, det var ju en av de mer störande scenerna för mig. Dubbla irisar eller ett extra ansikte kan jag stå ut med, men extra tänder är bara läbbigt.