The Walking Dead – 2×08 – Nebraska

– We bury the ones we love, we burn the rest.
– Let’s get to work.

— Andrea och Lori

Jag har läst lite recensioner om de första 7 avsnitten av denna säsongen och det verkar vara många som tycker att det gick för långsamt och att storyn var för utdragen. Till viss del kan jag hålla med, men vad de flesta inte verkar förstå är att zombie-historier egentligen inte handlar om zombierna, utan om människorna och deras relationer till varandra och inte minst till sig själva.

Det är den mänskliga naturen som sätts på prov i en extrem situation och det som kommer fram är inte alltid så vackert. Ett bra exempel är slutet på avsnittet där de stöter på ett par män i baren och man ser redan från första sekunden vart det barkar. Ja, inte Glenn då, men han är ju lite speciell. Men Rick är trots allt en bra människokännare och han visste direkt vilken sorts människor detta rörde sig om. Det faktum att de verkar ha tillhört en grupp betyder att nog att vi kommer träffa fler av dem i framtiden.

Det är också väldigt fascinerande att se Shane kämpa med sitt samvete även om samvetet ser ut att förlora den kampen. Samtalet, eller snarare monologen, han hade med Dale visar att han troligvis har mycket skuldkänslor över vad han gjort men inte vet hur han ska göra för att dämpa dem. Jag befarar att Dale har rätt och att det bara är en tidfråga innan han skadar någon i gruppen.

Efter massakern på de inlåsta zombierna i ladan i slutet av förra avsnittet verkar det som om Hershel äntligen börjar förstå vad det hela handlar om. Frågan är bara om han ändå kan förlåta Shane och låta gruppen stanna. Om jag skulle dra till med en gissning så tror jag inte det. Antingen dör han inom en snar framtid och gruppen tvingas dra vidare i jakten på en ny doktor, eller så blir de alla tvungna att ge sig av tillsammans, kanske på grund av de nya människorna som är i faggorna. Jag kanske bör nämna att jag inte läst serien, så det här är inga spoilers utan bara spekulationer.

Att Lori gav sig iväg på egen hand känns väldigt dumdristigt, det kändes inte riktigt likt henne. Det bidrog dock lite till det minimala actioninnehållet i veckans avsnitt, som jag inte tror tilltalar de som klagade på bristen på detta i de föregående avsnitten. Själv föredrar jag spänning framför action och den sista scenen i baren hade mer spänning än om hela huset varit fullt mer zombies. Kanske hade det varit bättre att slänga in ett par zombies för tittarsiffrornas skull, men på detta sätt blir det desto mer effektfullt när de väl dyker upp.