Fringe – 4×14 – The End of All Things

– I don’t understand how this table just knocked itself over.
– A dying man suddenly vanishes in front of our eyes and the thing you’re wondering is what happened to the table?
– Among other things.

— Astrid och Lincoln

Oj oj oj… Lika bra att säga det direkt, detta var det bästa avsnittet av Fringe hittills denna säsongen. Inte nog med att vi fick svar på i princip alla frågor jag hade förra veckan, men vi fick även en mängd referenser till gamla avsnitt. Sånt älskar jag. Jag blev påminnd om vilken roll Davis Robert Jones spelat i tidigare säsonger, vilket jag hade glömt. Men låt oss börja från början.

Det börjar klarna mer och mer vilka Observatörerna är tack vare Septembers förklaringar. Det finns fortfarande en del frågetecken, som till exempel den tydligen irrelevanta frågan om vem som sköt honom, men i det stora hela har vi fått bilden klar för oss. De är alltså vetenskapsmän från framtiden som lärt sig färdas utanför tiden och på så sätt observera den. Varför September valde att störa tidslinjen genom att rädda Peter är dock fortfarande lite oklart. Allt han sa var att Peter var viktig och att han inte kunde låta honom drunkna, men om han inte hindrat det hade ju allting varit som det skulle. Hur skulle han då kunna vara viktig i framtiden om det var meningen att han skulle dött? Argh, mitt huvud.

En sak som jag faktiskt inte tänkt på tidigare är att Observatörerna saknar ögonbryn. Jag antar att eftersom de kommer från framtiden har de utvecklats till att bli helt hårlösa, men det är fascinerande vad stor skillnad en sådan liten sak som ögonbryn gör. Det måste vara något vi människor undermedvetet använder för att läsa av en annan människas humör och sinnestillstånd. Utan ögonbrynen saknar vi en bit information som gör hjärnan förvirrad. Men åter till ämnet.

Att en av de båda Ninarna var en dubbelgångare var ju rätt lätt att lista ut, men som Broyles sa så dödas ju alltid en person som kopieras. Kan det vara så att Jones har utvecklat en ny sorts dubbelgångare som inte kräver det, eller är det Nina från det andra universumet som dödats? Vi kommer säkert att få reda på hur det hänger ihop. Att det var den Nina som var med Olivia misstänkte jag starkt hela tiden, men blev nästan säker på det när Olivia började fråga ut henne om sin barndom. Det syntes på henne att hon också listade ut det då.

Jones berättade för Olivia att hennes mentala krafter var mäktigare än hon kunde ana, och det fick vi även se ett litet smakprov på när han hotade att skada Peter. Hon mådde ju inte så bra efter det utbrottet dock vilket säkert kan hänga ihop med Septembers profetia om att hon måste dö. Jag gissar att hon kommer att behöva offra sig för att Peter ska kunna komma tillbaka till sin tidslinje, något som han verkligen fick ny motivation för nu.

Den dåliga nyheten är att Fringe nu tar en paus på nästan en månad, nästa avsnitt sänds inte förrän 23:e mars. Den goda nyheten är att de resterande 8 avsnitten för säsongen sedan kommer att sändas utan avbrott fram till säsongsavslutningen den 11:e maj. Den som väntar på något gott…

Rating: ★★★★★