Fringe

Fringe – 4×17 – Everything In Its Right Place

Denna veckan fick vi ett betydligt mer intressant avsnitt av Fringe än förra veckan. Det faktum att de vanliga huvudkaraktärerna Olivia, Peter och Walter bara var med några minuter i början och slutet var inte något problem för mig, snarare tvärtom. Inte för att jag inte tycker om dem, men ibland är det kul med lite omväxling. Något Lincoln tydligen också tyckte eftersom det var han själv som insisterade på att gå över till det andra universumet ett tag.

Ok, det faktum att han verkar lite nedstämd över att ha förlorat Olivia till Peter och hans tidlinje påverkade ju en hel del också. Det var lite förutsägbart att han skulle trivas bättre där och nu verkar han ju ha fått lite extra motivation för att stanna, eftersom han hittat en ersättare till Olivia i hennes motpart på den andra sidan. Hon verkar ju dock vanligtvis vara lite mer lättsam och mindre allvarlig än “vår” Olivia, så jag kan mycket väl tänka mig att ömsesidigt tycke kan uppstå där.

Om vi ser till säsongens övergripande historia så fick vi en hel del löften om framsteg i denna avsnitt. Det faktum att de nu har en vänligt sinnad shapeshifter att undersöka, alternativa Nina infångad och tillgång till David Robert Jones labb måste ju ge många svar på frågor som dykt upp hittills. Frågan är nu om Broyles är en shapeshifter eller om han jobbar med Jones på samma sätt som Nina, och om teamet kommer att få reda på detta nu när ledtrådar och bevis börjar strömma till.

Det största problemet jag hade med detta avsnittet var att shapeshiftern kallade Jones för Doktor Jones vilket fick mig att tänka på den gamla 90-talsdängan Dr. Jones med Aqua och satt och hummade på denna resten av avsnittet vilket var lite smått distraherande. Men annars var det faktiskt ett av de bättre avsnitten denna säsongen. Speciellt slutet var väl spelat mellan Lincoln och alternativ-Olivia där den stela konversationen inte alls lyckades dölja det emotionella kaos som de båda kände i den scenen.

Rating: ★★★★☆