Fringe – 4×11 – Making Angels

 

– Bring the body back to the lab. And also I’d like some vanilla ice cream. Kirk out!

— Walter

Första gången jag såg Fringe tyckte jag att det var en billig kopia av The X-Files med mindre trovärdig story, så efter ett par avsnitt slutade jag följa den. Efter ett tag läste jag lite mer om serien och idén med parallella universum fick mig att ge den en andra chans, något som jag inte vanligtvis brukar göra. Nu är den en av mina absoluta favoriter.

I veckans fall får vi följa en före detta matematikprofessor som börjat döda människor. Med hjälp av matematik, och troligtvis en viss Observatör, har han listat ut hur man ser in i framtiden. Han väljer därefter ut människor som han anser redan vara dödsdömda och hjälper dem på traven med en dödlig gas. I slutändan är det är nog ganska tryggt att påstå att han inte riktigt hade alla hästar hemma.

Den mer intressanta delen av avsnittet handlar om Astrid, både den “vanliga” och den från det parallella universumet. Skillnaden mellan dessa två är ganska stor. Den vanliga är en normalbegåvad Fringe-agent som vi hittills inte fått veta särskilt mycket om annat än att hon nu jobbar heltid som Walters assistent/barnvakt. Den andra Astrid är lite mer som Dustin Hoffman i filmen Rain Man. Hon har ett högt utvecklat sinne för analys av data men i princip ingen social kompetens överhuvudtaget.

Det första mötet mellan dem resulterar i ett överraskt utrop från “vanliga” Astrid med en skön vink till publiken genom en kommentar från Olivia om varför inte fler reagerar likadant när de träffar sitt alter ego. Av någon anledning fäster sig Walter vid den nya Astrid mycket mer än den gamla och hon verkar nästan se honom som ett slags fadersfigur. Det blir en mycket intressant kemi mellan de två som jag hoppas kommer utvecklas i framtiden. Skulle vara intressant att se hur “vanliga” Astrid skulle reagera på det i det långa loppet. Hon har ju trots allt sin riktiga pappa kvar, trots den lilla lögnen om detta till den andra Astrid.

Observatörerna spelade en relativt stor roll i detta avsnitt, även om de inte dyker upp mer än ett par gånger. I slutet av avsnittet hämtar två Observatörer någon slags apparat ur vår mördares kassaskåp och konstaterar att det är “Septembers”. Jag vet inte om vi fått höra namnet tidigare men det är uppenbart att det är samma Observatör som räddade Walter och Peter från att drunkna i en annan tidslinje som startade hela processen med kolliderande univerum. Han verkar vara lite av en rebell, frågan är bara om han har något syfte med sina handlingar och vad det isåfall är.