Fringe – 4×13 – A Better Human Being

– What I’m really afraid of is… when I look into your eyes I know it’s you. I know it’s you.
– I just gotta… I just gotta go pee.

— Peter och Olivia

När Olivia sa sin sista replik utanför affären visste man att nånting var på gång, men vad är det egentligen som pågår? Har hon och Nina Sharp blivit utbytta mot dubbelgångare? Och isåfall när? Många frågor just nu. Jag vet inte om jag är den enda, men jag kunde verkligen inte bry mig om fallet denna veckan. Jag ville bara att de skulle fortsätta att utforska vad som egentligen pågick med Olivia.

Jag har två teorier om vad som har hänt, antingen att både Nina och Olivia har blivit utbytta eller att bara Nina blivit utbytt. Jag lutar mest åt det senare. Den falska Nina är den som bytt ut cortexiphanet och gett det till Olivia och är nu den som sitter bunden tillsammans med henne för att lura henne till något. Eller så är det den riktiga Nina som sitter där och den falska som sitter på sitt kontor.

Jag misstänker även att det är David Robert Jones som ligger bakom det hela, men vilket syfte han har är fortfarande höljt i dunkel. Och vilken roll spelar Observatörerna i det hela? Försöker de hjälpa honom eller motarbeta honom, eller bryr de sig inte alls om honom?

Walters attityd mot Peter tycks ha blivit sämre igen men det kan bero på hans diagnos om att det var han som påverkade Olivia. Den stora frågan för säsongen är ju om Peter verkligen kommer att ta sig tillbaka till den gamla tidslinjen eller om denna blir den “riktiga” tidslinjen till slut. Och spelar det någon roll? Han verkar tänka mindre och mindre på maskinen ju längre tiden går.

Jag tror att detta har potential att bli en riktigt, riktigt bra säsong. Jag måste även nämna hur nöjd jag är att jag själv upptäckte Slusho!-referensen i bakgrunden i detta avsnitt. Tydligen har den varit med flera gången i serien men jag har inte sett det tidigare. Slusho! är ju J. J. Abrams egna lilla påhittade produkt som han har med i bakgrunden på många av sina projekt, och den spelade en betydande roll i marknadsföringen av filmen Cloverfield för några år sedan. Jag älskar såna där små referenser som bara de inbitna fansen märker.

Rating: ★★★★☆