Fringe – 4×16 – Nothing As It Seems

Man fick lite deja vu i början av veckans avsnitt, vilket kanske inte var så konstigt eftersom exakt samma händelser har skett i ett tidigare avsnitt, men denna gången utvecklas saker och ting lite annorlunda. Jag undrar om hela denna historien var planerad redan när det förra avsnittet skrevs. Det vore otroligt häftigt, men jag tycker det verkar osannolikt. Vi fick dock veta en hel del mer om bakgrunden till händelsen denna gången.

Själva historien med jakten på piggsvinsmänniskorna var som vanligt inte det mest intressanta, utan det är frågorna som uppkom under tiden som verkligen väcker ens fantasi. Hur stor är den där kulten som vill “utveckla” mänskligheten till flygande nåldynor och hur länge har den funnits egentligen? Och precis som Olivia undrar jag vad David Robert Jones har med dem att göra.

Det verkar ju definitivt som om han är den som orsakar skillnaderna mellan Peters gamla tidslinje och den han nu befinner sig i. Jones har uppenbarligen en plan, men vad den är får vi nog vänta ett tag på att få reda på. Det kan komma ett antal sådana här utfyllnadsavsnitt innan vi börjar få några fler svar igen.

Lite kul att Peter tog upp precis det jag pratade om förra veckan med Lincoln, om att han var kär i den gamla Olivia men att den nya nu var tillsammans med Peter. Bra att de reder ut sånt direkt så att vi slippa såpaaktiga triangeldraman som ingen blir gladare av. Jag trodde dock ett tag att Lincoln skulle stryka med eftersom detta avsnitt la ovanligt mycket vikt på honom, men det verkar som om han blir kvar ett tag till iallafall.

Slutscenen på avsnittet var ju det som väckte flest frågor. Vad var det för ett skepp och varför hade de ett helt zoo med underliga varelser inlåst under däck? Kommer Jones att släppa dessa lösa? Och i så fall, varför? Vi har några mycket spännande veckor framför oss, tror jag minsann.

Rating: ★★★☆☆