Fringe – 4×15 – A Short Story About Love

Det har blivit mer och mer tydligt att fallen som Olivia, Peter och Walter löser åt FBI oftast bara är utfyllnad för att fylla upp en timmes tv-tid medan den riktigt intressanta historien är den om de själva. Denna veckans fall hade dock ett tema som återspeglade realtionen mellan Olivia och Peter, och till viss del även Lincoln på ett ganska intressant sätt. Sedan fick vi ju också den läbbigaste mördaren på länge, även om han själv tyckte att han hade hjärtat på rätt ställe.

Även om Olivia inte verkar märka det så börjar det bli ganska tydligt för oss som tittar att Lincoln har börjat bli kär i henne. Problemet är att han är kär i den Olivia som nu börjar försvinna och ersättas av Peters version av henne, något som hon nu bestämt sig för att acceptera. Septembers förklaring om att det var kärlek som fick honom att återuppstå i denna tidslinjen övertygade även Peter, men jag är lite skeptisk till den förklaringen. Den verkar lite för sentimental för att riktigt passa in i denna serien och September verkade ju inte helt säker själv.

En detalj som jag hade lite problem med denna veckan var apparaten som Walter använde för att “sakta ner” videoinspelningen. Alla som har den minsta förståelse för hur video, digital eller analog, fungerar inser ju att det inte går att göra som han gjorde här. Video är ju bara ett antal stillbilder som visas i snabb följd, och det går ju inte att på något magiskt sätt få fram mer information om vad som sker mellan de bilderna. Men, det är sånt man får ha lite överseende med ibland när resten av avsnittet är bra.

Den intressanta historien i detta avsnittet var ju inte fallet som Olivia och Lincoln löste, även om det som sagt gav en del insikt i relationen mellan tre av huvudpersonerna, utan den om Peter som faktiskt hittade Septembers hem och lite senare även honom. Den där fyren som dök upp ur jorden och Peter senare aktiverade såg ju ganska bekant ut. Jag vet att vi fått se den tidigare, men jag minns inte om de då listade ut vad det var för något. Det spelar ju mindre roll egentligen eftersom vi nu vet exakt vad det är.

Efter det förra avsnittet som var så grymt bra var det ju ganska naturligt att detta inte skulle kunna hålla samma klass, men jag tyckte ändå att det var helt ok. Vi fick ju ändå veta lite mer om September och vi kom en bit vidare på historien om Peter och Olivia, så jag tycker det är värt ett betyg strax över medel.

Rating: ★★★½☆