The Walking Dead – 2×13 – Beside the Dying Fire

Om det fortfarande finns någon i världen som inte tycker att klassiska zombies verkar vara särskilt farliga eftersom det är så slöa och lätta att döda bör de kolla på denna säsongsavslutningen av The Walking Dead. Här fick vi verkligen se vad det är som gör dem till ett så stort hot: antalet. Som en infektion sprider de sig och ju fler de dödar desto starkare blir gruppen. När en hel hjord väller fram är det inte mycket i dess väg som kommer undan.

Vi fick också således se ett par av karaktärerna stryka med, men de var ju egentligen mest bakgrundskaraktärer som vi knappt ens fått veta namnet på (Jimmy och Patricia, ifall du undrar) så den känslomässiga påverkan på oss som tittare kom inte ens i närheten av förra veckans förlust av Shane. Sanningen om vad som hände mellan honom och Rick kom fram ganska fort, Rick klarade inte att hålla det på sitt samvete särskilt länge.

Han säger i slutet att hans samvete är rent, men hans handlingar talar ett annat språk. Jag tror att detta kommer tynga honom ganska rejält i framtiden. Jag är lite överraskad att Laurie blev så chockad och vände sig emot honom så drastiskt, det var ju ändå hon som för ett par avsnitt sedan i princip sa åt Rick att döda Shane. Kanske var det det faktum att Carl var där och till och med dödade zombie-Shane som fick bägaren att rinna över för henne.

Tillbaka till början av avsnittet ett tag. De som tyckt att det behövts mer action och zombies tidigare i säsongen fick verkligen sitt lystmäte denna gången. Antalet dödade zombies i detta avsnittet överstiger nog nästan alla tidigare avsnitt tillsammans. Det var dock lite orealistiskt att alla helt plötsligt var skarpskyttar som inte missade ett enda skott, till och men när det hängde ut genom fönstret på en bil som skumpade fram över ängen.

Själv tyckte jag att avsnittet blev bäst mot slutet när vi fick börja se konsekvenserna av första halvan, och hur våra huvudpersoner sakta men säkert börjar förändras och påverkas av världen de nu lever i. Tydligast märks det på Rick som nu börjar likna en ren diktator. Jag hörde en teori om att viruset som hela gruppen nu vet att de är infekterade av faktiskt påverkar även levande människor och får dem att uppträda mer aggressivt och djuriskt, och kanske det ligger något i det. Shane uppträdde ju definitivt mer och mer aggressivt fram till sin död.

Jag undrar vem det var Andrea stötte på i skogen. Vem det än är som verkar det vara en riktig bad-ass, med samurajsvärd och armlösa zombies i koppel. Man kan ju komma på lite roliga ordvitsar om att de är “unarmed” eller “h-armlösa”, men sån nivå tänker jag inte sjunka till. I programmet The Talking Dead som direktsänds efter varje avsnitt avslöjar Robert Kirkman att denna karaktär heter Michonne och kommer att spelas av Danai Gurira.

Slutscenen i avsnittet verkar ju ge en ledtråd om var nästa säsong kommer utspela sig: i ett fängelse. Ironin att ett fängelse kanske är den säkraste platsen i denna världen är ju ganska kraftig. Väntan till nästa säsong kommer nu bli väldigt lång…

Rating: ★★★★½