The Walking Dead – 2×12 – Better Angels

– What do you know about what I can live with? You got no idea what I can live with, what I live with!

— Shane

Det är inte ofta jag får gåshud och rysningar av ett avsnitt av en tv-serier, men när eftertexterna började rulla efter detta märkte jag att jag suttit och greppat soffans armstöd krampaktigt och spänt mig i hela kroppen. När man äntligen kunde slappna av kändes det som om man hållit andan i minst 10 minuter. Trots en nästan total brist på zombier var detta för mig seriens absolut bästa avsnitt vilket bevisar min tes om att detta inte är en serie om zombies, utan om människor.

Avsnittet började med sorgen efter Dale på ett nästan harmoniskt vis och alla karaktärerna valde olika sätt att bearbeta den. Glenn valde en mer stillsam väg, medan Shane, T-Dog, Andrea och Daryl hanterade det på ett lite mer handgripligt sätt, kan man säga, genom att ta ut sin ilska på en grupp oskyldiga odöda som var mitt i middagen. Nästan lite ohyffsat, men man få ju ha lite överseende i en svår stund.

Det verkar som om Carl faktiskt lärde sig något efter vad som hände med Dale i förra avsnittet. Vad än Shane och Rick säger så var Carl en stor bidragande faktor till att det hände, och det vet han. Förhoppningsvis gör det honom till en bättre människa i slutändan men risken finns att han inte klarar av att bära det. Hur en sådan sak formar en människa är omöjligt att veta.

Ett tag trodde jag nästan att Shane hade fått tillbaka sina sinnens fulla bruk, men när han kom in i ladan och satte sig framför Randall visste man att saker och ting inte stod rätt till. Att han skulle få ett sånt psykbryt som han fick hade jag dock inte väntat mig. Jag vet inte riktigt hur han hade tänkt att hans plan skulle kunna lyckas men en människa i det tillståndet tänker kanske inte speciellt logiskt. Undrar om det var samtalet Lori hade med honom som drev honom till detta till slut.

Jag hade tyvärr läst en kommentar från någon tanklös människa på ett forum som nämnde att Shane egentligen skulle ha dött ganska tidigt om serien hade följt originalhistorien lite mer exakt, så jag gick egentligen bara och väntade på att det skulle hända. Jag tycker att Shane har tillfört ett element av spänning i serien genom att vara en genuint oförutsägbar karaktär som var oerhört komplicerad och motstridig. Jag tror serien kommer att förlora lite på att han försvinner.

Nästa vecka är det dags för säsongsfinal. Mitt betyg på denna veckans avsnitt är det näst högsta möjliga och med tanke på slutscenen ser jag fram emot att sätta en klockren femma på nästa!

Rating: ★★★★½