House of Lies – 1×09 – Ouroboros

– Can you nurse a hard-on?
– If anybody can do it, you can.
– You’re the hard-on who needs a nurse.
– Ew, what?

 — Doug och Clyde

Som så många andra serier fungerar House of Lies bäst när så många som möjligt av seriens karaktärer interagerar med varandra, något som detta avsnitt är ett mycket gott exempel på. Här fick vi se både en professionell och en privat sida av flera av dem, vilket gör dem till multidimensionella karaktärer som man lär känna och tycka om. Resultatet blir att nästan varje avsnitt blir bättre än det förra eftersom man tycker mer och mer om dessa personer.

Detta avsnitt är därför det bästa hittills, i mitt tycke. Mycket av de lurendrejerier och rackarspel som Marty utsatt andra för under säsongen är nu på väg att komma tillbaka och bita honom i ändan, precis som ormen i avsnittets titel. Men eftersom man lärt känna honom och hans team och lärt sig tycka om dem blir det då mycket mer spännande att se vad som ska hända med dem. Man bryr sig helt enkelt, vilket kan vara ett problem i många serier där karaktärerna är endimensionella. Där bryr man sig egentligen inte om vad som händer med dem.

Jag tänker inte gå in så djupt på handlingen mer än att säga att den där planen med den rike oljemiljardären som de vill ska komma in och rädda dem troligtvis inte kommer göra det. Det är iallafall vad jag tror. Det skulle vara alldeles för snyggt och enkelt. Jag litar på att Marty med sitt team och sin glappa käft till slut kommer att lösa det här på egen hand och hans fiender kommer inte ens att märka det innan det är för sent.

Detta avsnittet bjöd bland annat på en av de roligaste scenerna jag sett i serien, när de promenerar längs gatan rökandes en joint och Clyde och Doug får för sig diverse saker. Jag skrattade rakt ut när Clyde började mucka med den belysta stolpen. Scenen inne på klubben använde också effekten med Martys time-out på ett bättre sätt än i tidigare avsnitt. Det är ett konstigt grepp att riva den fjärde väggen på det sättet, men i denna serien funkar det väldigt bra.

Vi fick också mer bekräftelse på att Marty är en familjeman innerst inne, och det kommer ta hus i helvete nu när Monica på allvar försöker få vårdnaden om Roscoe. Däremot tvivlar jag på att Jeannies framtida familjeliv kommer att involvera Wes, som är lyckligt omedveten om det mesta när det gäller henne. Om han får reda på en del saker hon gjort kommer bröllopet definitivt att ställas in.

Rating: ★★★★☆