The River – 1×08 – Row, Row, Row Your Boat

Förra veckan hade jag en teori om att denna veckans avsnitt skulle handla om att teamet åker tillbaka för att hitta Källan som Emmet letade efter, eftersom ett helt avsnitt om att de åker hem igen nog skulle bli tråkigt. Jag hade fel på båda punkterna. I detta avsnittet fick vi ett mordmysterium, en hyllning till en av de bästa skräckfilmerna som någonsin gjort och dessutom lite mer bakgrundshistoria om två av de mer mystiska karaktärerna på båten.

Jag pratar naturligtvis om filmen The Exorcist, som precis som andra halvan av detta avsnitt handlar om en utdrivning av en demon. De hade till och med med en scen där Lincoln spottar Emmet i ansiktet, visserligen var det blod istället för grönt slem, men ändå. Det märks att regissören har ett öga för bra filmer att bli inspirerad av. Jag tyckte mig även se lite referenser till The Last Exorcism i Lincolns spasmer och ryggböjningar. Mycket effektiv detalj att skapa ruggig stämning med.

Mysteriet om vem som dödade Lincoln men egentligen försökte döda Emmet löste sig ju ganska snabbt. Det lustiga var att ingen direkt verkade sakna Jonas efter att de hittat honom, inte ens Lena som haft mest kontakt med honom. Det verkar som om kameramän generellt inte är särskilt omtyckta i denna serien.

Eftersom detta var säsongsavslutningen hade jag hoppats att lite fler av frågorna som kommit upp i tidigare avsnitt skulle besvaras och visst fick vi svar på en del av dem, men det finns ganska många som fortfarande är obesvarade. Vilka var det till exempel Karl jobbade åt egentligen? Nu lät det ju som om det var någon grupp som ville försvara Källan men någon närmare förklaring gavs inte. Och hur lyckades Emmet överleva i den där kokongen, och vem hade lagt honom i den?

Tyvärr är det inte alls säkert att vi kommer få svar på dessa frågor. Även om slutscenen i avsnittet funkade lite som en cliffhanger och öppnade för nya möjligheter i nästa säsong så är inget klart ännu om det ens blir en fortsättning. Jag tycker nästan det är lite taskigt av dem att inte ge ett riktigt avslut när det är så osäkert, men de kanske resonerar som så att det fungerar som ett argument för att få fortsätta? Det pågår tydligen samtal om fler säsonger men inget är som sagt klart.

Rating: ★★★★☆