The River – 1×07 – The Experiment

– What’s that?
– They’re coming. They’re hungry.

— Lena och Rabbit

Skönt att se att förra veckans avsnitt inte bara var en engångsföreteelse, detta avsnitt var definitivt bättre än genomsnittet för serien. Oavsett om det blir en andra säsong eller inte hoppas jag att de inte tappar tråden i nästa veckas säsongsavslutning, även om risken finns. Det vore kul om de faktiskt kunde resa sig över förväntningarna och leverera en grym final. Dessa två senaste avsnitten höjer ju i alla fall förhoppningarna.

Det var trevligt att få lite omväxling från de vanliga övernaturliga händelserna med ett mer “naturligt” hot från zombies. Visserligen var de ju inte rent tekniskt levande döda utan bara infekterade med ett virus som i filmserien 28 Days Later, men nu ska vi inte vara petiga här. De var zombies.

Historien börjar bli lite mer intrikat nu när vi fått veta lite mer om Kurt och hans egentliga motiv för att följa med på resan. Frågan är när vi kommer att få reda på vem Kurt har varit i kontakt med förutom sin flickvän, och som skickat honom för att döda Emmet. Kan det finnas ett samband mellan den eller de som skickat honom och forskningsstationen som de hittade Emmet i? Det verkar ju osannlikt eftersom de då skulle vetat exakt var han befann sig och inte behövt leta efter honom. Men vad kan då motivet vara?

Det var även kul att återse Rabbit igen även om det var kortvarigt. Jag hade inte ens tänkt på vart hon tog vägen efter att hon lämnat Emmet i djungeln men jag hade väl förutsatt att hon blivit dödad av någon eller något. Lite konstigt att ingen frågade henne hur hon kommit till stationen, hon borde ju ha vandrat åt andra hållet tillbaka till båten. Nu lär vi ju inte få veta iallafall.

Ett par frågor väcktes om vad som egentligen hänt efter att viruset spridit sig på stationen. Om bara de som var i rummet när Hana började skjuta blev infekterade, hur spred det sig till så många andra? Och varför var inte liken i frysen infekterade? Hade de infekterade tillräckligt med logiskt tänkande för att samla ihop dem, eller hade någon annan gjort det? Vad var det för en skum kokong som Emmet låg i och hur hade den tillkommit? Var det ett annat experiment på stationen eller var det något urinnevånarna lagt honom i?

Frågan är vad de ska göra nu. De har hittat Emmet och kan åka hem igen men det vore ju en ganska tråkig final om det är allt som händer. Nej, jag tror fortfarande på min tidigare teori om att Emmet övertalar dem om att göra ett nytt försök att hitta den där mystiska “källan” som han letade efter när han blev infångad.

Jag hoppas att de flesta frågor kommer besvaras nästa vecka, annars finns det risk att vi aldrig får veta. Jag har inte läst något om att serien är tänkt att gå i fler säsonger och även om det var tänkt så hade det inte varit alls säkert att den förnyats till fler.

Rating: ★★★★☆