The River – 1×04 – A Better Man

– But look, if you had a vote, who on this boat would you trust to lead the way to finding your father?
– Not you.

— Clark och Lena

Jag måste nog säga att detta fjärde avsnittet var det bästa avsnittet av The River hittills. Tempot var lite lägre än tidigare vilket gjorde att spänningen fick tid att byggas upp på ett mycket bättre sätt. Jag hoppas verkligen att denna trend håller i sig, då kan denna serien bli en riktig höjdare de sista avsnitten.

Ja, vi har faktiskt redan kommit halvvägs genom säsongen nu, den är ju bara på 8 avsnitt. Efter en snabb tillbakablick till Emmet i början av avsnittet får vi en scen som verkligen är en kontrast mot i princip allt som hänt i serien. Stämningen är plötsligt väldigt idyllisk, med grillfest och sång och skratt. Kontraster är oftast bra i de flesta sammanhang och jag tror det bidrog till att avsnittet som helhet fungerade bättre än tidigare avsnitt.

En konflikt om ledarskap i gruppen börjar växa fram så smått, påhejad av Clark i början av avsnittet. Frågan blev aktuell igen i slutet när de försökte övertala Lincoln om att det var bäst att lämna Jonas. Tess steg fram och visade att hon kunde ta ett tufft beslut, hon ville kanske bevisa för sig själv och de andra att hon verkligen är en ledare. Jag tror inte det är sista gången vi ser denna diskussionen.

Jahel fortsätter att vara den som har bäst koll på läget och de andra börjar lära sig att lita på henne. Det konstiga är att henne pappa verkar vara den som tror på henne minst. Har han någon anledning till det, tro? Kan det ha att göra med hennes mamma kanske? Vi har inte hört henne nämnas än, så det är bara en vild spekulation från min sida.

I förra avsnittet undrade jag lite om de skulle våga ta död på någon av karaktärerna i denna serien. Efter detta avsnittet verkar det inte troligt, de utökade ju istället antalet personer. Det är möjligt att de sparar sånt till sista avsnittet så att vi som publik hinner lära känna karaktärerna ordentligt, men jag tvivlar på det.

Vi fick även veta lite mer om varför Emmet gav iväg på sin sista expedition; att hitta källan till riktig magi. Det låter ganska lovande tycker jag. Jag ser fram emot de kommande fyra avsnitten av The River.

Rating: ★★★★☆