The River – 1×03 – Los Ciegos

– Oh, Clark… What are we gonna do? If this thing can’t be treated we might never see each other again.
– I’ve been looking at your face for twenty years, I’d never forget your face. I would never forget it. Oh, you were talking about Emmet. Right, yeah. Don’t I look like a *bleep*. It’s ok, nothing I’m not accustomed to.

— Tess och Clark

Denna veckan fick vi uppleva ett par mycket mer reella hot än tidigare. Visst, flygande demoner och onda dockor kan ju vara jobbiga, men att förlora synen och jagas av aggressiva infödingar är ju något man kan relatera till lite mer. Ok, kanske inte just det där med infödingarna men att förlora synen är en av våra mest primala rädslor. Själv får jag tårar i ögonen bara av att se någon sätta i kontaktlinser.

Vi fick även en liten repetition av berättarknepet med att snabba upp klockan, samt lite trevliga referenser till The Blair Witch Project med pinnarna och stenhögarna runt deras sovplatser. Även att en av dem försvunnit under natten känns lite lånat, men här hittade de honom iallafall ganska snabbt.

Detta fick mig att fundera på om de kommer att döda fler av karaktärerna i serien? En kameraman dog ju i pilotavsnittet, även om ingen tycks minnas det, men frågan är om de andra kommer överleva hela resan. De är ju ganska många personer kvar fortfarande så möjligheten finns ju att de trimmar lite i rollistan. Det kan vara mycket effektivt, men det gäller att de verkligen bygger upp en karaktär innan så att man märker att de försvinner. Oren Peli kan ta lite lektioner av Joss Whedon här.

En mycket effektiv scen denna veckan var när A. J. kröp under trädet. De utnyttjade verkligen kameratekniken för att skapa en grymt klaustrofobisk känsla där. Jag trodde ett tag att han faktiskt skulle dö men det hade varit synd, han är en av de mer sevärda karaktärerna i serien hittills.

Kurt pratade med någon via sin radio igen, men nu har Clark på något sätt fått reda på det. Hoppas vi får ett svar på vem han pratar med snart. Angående Clark och Tess lilla affär så var det lite oväntat, men ganska logiskt när man tänker tillbaka lite.

Serien blir hittills bättre och bättre för varje avsnitt måste jag säga. Det verkar inte som om de tänker ge upp skakiga kameror och snabba klipp, så det är nog bara att vänja sig vid det.