The Walking Dead – 2×09 – Triggerfinger

– What are you insinuating?
– He doesn’t want Rick back. Or Hershel. With them gone he’s got everything he wants and no one to tell him otherwise.
– Shane has done more to keep this group alive than anybody. Including Rick.
– You can’t possibly believe that.
– I do.

— Andrea och Dale

Veckans avsnitt tar vid direkt där det förra slutade och ger oss en välbehövlig dos action. Förra veckan pratade jag om att det nästan är mer spännande när det blir motsättningar mellan människorna än när de blir jagade av zombies, men här fick vi både det och en zombieattack på en gång. Det bästa av båda världar. Jag gillade speciellt att vi aldrig fick se ansiktena på männen som sköt mot dem. Då kunde man leva sig in i situationen bättre och identifiera sig mer med Rick, Glenn och Hershel.

Min gissning från förra veckan om att våra huvudpersoner skulle stöta ihop med den nya gruppen föll ju in, men att de skulle gå så snabbt kunde jag inte tänka mig. Hur det nu kommer gå med killen de räddade ska bli intressant att se. Kanske stannar han med vår grupp istället för de som övergav honom.

I detta avsnitt fick vi även se ett sällsynt ögonblick där Shane gör något som man sympatiserar med, ljög för Lori om att de andra var tillbaka för att få henne att följa med hem. Jag tycker fortfarande det var fruktansvärt dumt och ansvarslöst av henne att lämna gruppen och framför allt Carl.

Det var dock det enda rätta han gjort på länge, och de flesta i gruppen börjar nu bli medvetna om det. Alla utom Andrea iallafall. Hon har hela tiden hållt sig till honom och de pratade ju även om att ge sig av tillsamman, något som Shane refererade till i slutet av avsnittet.

Daryl och Carols relation blir alltmer komplicerad, men det skulle inte förvåna mig om de blev ett par till slut. Daryl har ju definitivt mer känslor än han försöker låtsas om, och Carol verkar behöva någon att ty sig till. Daryl är ju den som ligger närmast till hands för henne.

Kan gruppen hålla ihop länge till? Splittringen mellan Shane och resten av dem borde snart leda till att situationen blir ohållbar. Min gissning är att antingen ger Shane och Andrea sig av på egen hand, eller så blir Shane så galen att någon är tvungen att skjuta honom. Oddsen är låga på att det isåfall blir Rick, men Glenn ligger också bra till efter veckans avsnitt.

Rating: ★★★★☆