Twin Peaks: The Return - Part 8

Mina 12 favorit-avsnitt av tv någonsin

Jag tittade nyligen klart på Netflixs nya serie The Haunting of Hill House och överlag är det en fantastiskt bra serie, men ett avsnitt tornar upp sig över resten och jag räknar det nu som ett av mina absoluta favorit-avsnitt av alla serier jag någonsin sett. Om du har sett serien så vet du kanske vilket jag syftar på. Jag började därför tänka på att faktiskt sammanställa en lista över mina personliga favoriter och detta blogginlägg är ett resultat av det. Jag har försökt att hålla mig till endast ett avsnitt per serie men några hade jag inte hjärta att utesluta endast på grund av en påhittad regel som det. Så här kommer min lista. Tänk på att detta inte är en tävling, utan endast mina helt subjektiva åsikter.

OBS! Naturligtvis är det spoilervarning på hela detta inlägget.

Twin Peaks: The Return - Part 8

12. Twin Peaks: The Return – Part 8

Den tredje säsongen av Twin Peaks höjde Lynch-faktorn på serien tiofalt, men trots det så står ett avsnitt högt över de andra när det gäller surrealism och rent visuellt spektakel. Avsnittet börjar med ett framträdande på den lokala krogen av världsartisten Nine Inch Nails och blir bara mer och mer bisarrt därefter. Saker som flygande guldsfärer från andra dimensioner och utomjordiska grodor som kryper in i munnen på sovande tonårsflickor ter sig nästan som normala företeelser mot slutet. Ändå ger avsnittet konstigt nog mer förklaringar av vad som egentligen pågår i serien än de flesta andra avsnitt i säsongen.

Jag kunde helt enkelt inte slita ögonen från min tv första gången jag såg detta och jag antar att jag troligen satt med munnen öppen genom det mesta av det. Helt enkelt ett mästerverk inom visuell media, även om ordet “pretentiöst” kanske skulle vara svårt att argumentera emot. Men vad är det för fel med att vara lite pretto ibland?

Black Mirror - White Bear

11. Black Mirror – White Bear

Frågar man någon som gillar Black Mirror vilket deras favoritavsnitt är så är chansen stor att de säger White Bear. Jag måste erkänna att jag hade svårt att välja vilket avsnitt jag gillar bäst i denna serien, men kände att jag ändå måste ha med den på denna listan. Jag kom fram till att detta är det avsnitt som står ut mest i mitt sinne när jag går igenom dem.

Som vanligt med Black Mirror så är det mest skrämmande att dessa mardrömsscenarios inte är helt osannolika i framtiden, med tanke på hur världen och Internet har utvecklats de senaste 10 åren. Det skulle inte förvåna mig om tanken på detta avsnitts innehåll faktiskt tilltalar någon och att de skulle vilja se det i verkligheten, vilket är väldigt skrämmande för mig. Som rent tv-avsnitt är det dock fortfarande mycket spännande att titta på och jag jag blev helt överraskad av hur storyn utvecklade sig. En av de mest välskrivna historierna jag någonsin sett på tv.

Atlanta - Teddy Perkins

10. Atlanta – Teddy Perkins

Donald Glovers kritikerrosade serie om  en någorlunda populär rappare i Atlanta och hans vänner och familj är konstant bra och alltid sevärd, men ett avsnitt i andra säsongen stod ut rejält från mängden. Här spelar Donald en tillbakadragen före detta popstjärna med tydliga referenser till Michael Jackson. Det tog mig ett bra bit in i avsnittet att inse att det faktiskt var han eftersom hans utseende och hela personlighet var så välgjord och välspelad. Jag satt som hypnotiserad genom hela avsnittet allteftersom fler och fler bisarra detaljer om hans liv avslöjas ända fram till det överraskande slutet och kunde inte slita ögonen från skärmen. Avsnittet nominerade till tre Emmys och det enda överraskande med det är att det inte vann alla tre.

Masters of Horror - Cigarette Burns

9. Masters of Horror – Cigarette Burns

Innan Norman Reedus blev Darryl Dixon för hela världen i The Walking Dead så hade han en roll i en liten antologiserie som hette Masters of Horror. Idén med serien var att varje avsnitt regisserades av en legendarisk skräckfilmsregissör och de lyckades få ihop en imponerande samling med till exempel Tobe Hooper, John Landis, Takashi Miike, Dario Argento och många fler. Serien varade endast två säsonger med sammanlagt 26 avsnitt och anledningen till detta misstänker jag är den avsevärt varierande kvaliteten på avsnitten. En del var ärligt talat ganska dåliga.

Avsnittet Cigarette Burns regisserades av John Carpenter och har alltså Norman Reedus i huvudrollen som en biografägare med finansiella problem som anställs av en rik samlare, spelad av den alltid fascinerande Udo Kier) att hitta en kopia av en legendarisk film vid namn La Fin Absolue du Monde. Filmen sägs ha övernaturliga krafter och driva alla som ser den vansinniga, vilket minst sagt visar sig stämma bra.

Jag kan inte helt sätta fingret på varför detta avsnitt bränt sig in i min hjärna så tydligt, men faktum är att jag fortfarande kommer på mig själv att fundera på det då och då vilket gör att det får en plats på denna listan.

Lost - Pilot

8. Lost – Pilot

Det fanns en anledning till att Lost blev ett sådant fenomen när serien först visades och en stor anledning till detta anser jag vara detta fantastiska pilotavsnitt som sätter stämningen och höjer förväntningarna på serien till skyhöga nivåer. Det är en perfekt blandning av action, mysterier och drama som väl speglar hur serien i stort kom att utvecklas. Kvaliteten på serien gick kanske lite upp och ner genom säsongerna men det är svårt att säga att något avsnitt var direkt dåligt. En del har problem med sista säsongen och slutet men jag tycker det passade serien rätt bra.

Men pilotavsnittet var som sagt det som sparkade igång en fascination med serien hos mig och gjorde att jag för första gången började söka upp andra på nätet som diskuterade serien och försökte lösa de mysterier som presenterades. De var även bra på att hålla intresset för serien uppe mellan säsongerna med The Lost Experience, ett så kallat Alternate Reality Game på nätet, med små korta klipp, webbsidor med mera som gav ledtrådar till serien, öppnade ännu fler mysterier och gav mer bakgrundshistoria till oss hängivna fans som gav oss ut och letade efter den.

Buffy the Vampire Slayer - Hush

7. Buffy the Vampire Slayer – Hush

Många blir överraskade när jag säger att Buffy the Vampire Slayer är en av min favoritserier någonsin och jag kan förstå varför. Har man inte sett serien så kan den verka vara lite löjlig, men det är lite det som är geniet med den. Man förväntar sig inte riktigt att en serie om en tonåring vampyrjägare med ett namn som Buffy ska vara särskilt djup eller spännande. Jag kan erkänna att det tar två eller tre säsonger innan serien verkligen hittar formen men när den väl gjort det är nästan varje avsnitt sevärt. De första säsongerna fokuserar mycket på så kallade “monster of the week” med relativt fristående avsnitt utan mycket sammanhängande story men det förändras ganska rejält i de senare säsongerna där en mer övergripande story tar över.

Trots detta finns det en hel del riktigt bra avsnitt i de tidigare säsongerna och Hush är tveklöst det bästa avsnittet av de första fyra säsongerna. Huvudhistorien handlar om monster som kallas “The Gentlemen” som flyter runt i staden under en natt och stjäl allas röster. Detta innebär att större delen av avsnittet inte innehåller någon uttalad dialog alls men är fantastiskt ändå, kanske till och med på grund av det. Detta var även det mest “på riktigt” skrämmande avsnittet av serien på grund av designen av monstren som fortfarande ger mig lite rysningar när jag tänker tillbaka på dem.

The Haunting of Hill House - Two Storms

6. The Haunting of Hill House – Two Storms

Då kommer vi till anledningen till att jag överhuvudtaget började fundera på denna listan. Jag har länge haft en förkärlek till tekniskt avancerade kameraeffekter i filmer och tv-serier, så som öppningsscenen i Goodfellas och Boogie Nights eller långa oavbrutna actionscener som i Children of Men eller Old Boy. Jag gillar också starka familjedramer med välskrivna relationer och övertygande skådespelarprestationer, så detta avsnitt passade mig som handen i handsken.

Fram till detta avsnittet i serien kändes det som att varje avsnitt var tillägnat en specifik person mer än de andra men här samlas hela familjen och alla konflikter som legat och bubblat under ytan äntligen bröt fram. Jag har hört en del som klagat på att insatserna från skådespelarna inte var övertygande men jag hade inget som helst problem med det. När man sedan tänker på den prestationen som krävdes för att genomföra avsnittet blir jag nog ännu mer förlåtande mot de små misstag som eventuellt kan finnas.

Ett fantastiskt avsnitt som höjde en redan bra serie till en av mina favoritserier någonsin.

Halt And Catch Fire - Who Needs A Guy

5. Halt and Catch Fire – Who Needs a Guy

Halt and Catch Fire är en kriminellt underskattad serie som utspelar sig under 80- och 90-talet och följer 4 personer under den tekniska revolutionen som var hemdatorer och födelsen av Internet. Förutom att vara en skön nostalgikick för oss födda på 70-talet så ger serien oss starka karaktärer som man verkligen känner för.

En av dessa är Gordon Clark (som är en illa dold version av Steve Wozniak på Apple) som är ett ingenjör-snille av sällan skådat slag. Efter ett tag blir han dock diagnostiserad med en hjärnsjukdom som gör att han gradvis tappar sin förmåga att tänka klart och blir mer och handikappad. Detta kulminerar i avsnittet där han avlider till följd av detta och det är ett av de mest hjärtknipande ögonblick jag någonsin sett på TV. Man sitter med en klump i halsen och känner verkligen sorgen som hans familj och vänner upplever. Något som kanske inte är för alla men jag kommer nog aldrig glömma det.

4. Twin Peaks – Pilot

Japp, jag kunde inte låta bli att inkludera detta avsnittet trots att jag redan har ett annat avsnitt från samma med i listan. Det var ju dock mer än 25 år mellan avsnitten så jag gör ett undantag här. Twin Peaks är ju en väldigt unik serie, minst sagt. Pilotavsnittet är ungefär lika långt som en film och i Europa släpptes det till och med som en fristående film med ett väldigt annorlunda slut jämfört med serien.

Här blir vi introducerade till en mängd fantastiska och underliga karaktärer och ett mysterium som fängslade alla som tittade. “Who killed Laura Palmer” blev lite av ett fenomen och är ett av de första meme:n som spreds över hela världen innan Internet ens var etablerat.

Många argumenterar även att denna serien var en av de som omvandlade tv-serier från fristående historier varje vecka till mer sammanhängande berättelser över hela säsonger, något som vi numera nästan tar för givet när det gäller tv-serier. Och allt startade med detta avsnittet. Självklart måste jag ha med det på denna listan.

Mr. Robot - eps3.4_runtime-err0r.r00

3. Mr. Robot – eps3.4_runtime-err0r.r00

Som jag redan nämnt är jag en sucker för tekniska prestationer när det gäller film och tv, och det var det som gjorde detta avsnittet extra minnesvärt för mig. Hela avsnittet är inspelat så att det verkar vara en enda kontinuerlig tagning från början till slut, med scener både utanför och inuti en skyskrapa med många våningar och en hel del action. När jag först såg avsnittet tog det tag ett innan jag insåg att det var på detta viset, vilket säger mig att det är rejält välgjort och inte bara en gimmick. Att det sedan är ett grymt spännande avsnitt med massor av story är ju också ett stort plus i kanten.

Jag läste att skaparen av serien hade lite problem att övertyga tv-bolaget att skippa reklamavbrott för detta avsnittet. Det är ju trots allt en traditionell tv-serie som går på tv i första hand, inte någon streaming-tjänst, så reklam är ju fortfarande en betydande inkomstkälla för dem. Lyckligtvis gick de med på det ändå. Det skulle inte alls vara lika lyckat med de tre eller fyra tydliga avbrottspunkter som skulle krävts.

Twin Peaks - Beyond Life And Death

2. Twin Peaks – Beyond Life And Death

Ok, så här är det. Jag gillar Twin Peaks och det är min lista så jag kan ha med så många avsnitt från denna serie som jag vill, så det så. Ärligt talat kunde jag inte välja vilket av dessa tre avsnitt jag gillade bäst, så jag tog med alla tre. Det kändes mest rätt.

Detta var det sista avsnittet av säsong två och i 25 år trodde nog de flesta att det skulle vara det sista någonsin. Planen från början var ju alltid att fortsätta serien men då den lades ner innan tredje säsongen så fanns det en hel del lösa trådar. Trots det är en sån här avslutning omöjlig att vara besviken på. Coopers besök i The Black Lodge och hans möte med Laura Palmers dubbelgångare är något av det kusligaste jag någonsin sett. Sheryl Lee har ett av världshistoriens mest gastkramande skrik och det kommer att ge mig kalla kårar till den dag jag dör, det är jag säker på.

Nästan hela avsnittet är en surrealistisk mardröm som ingen annan är David Lynch kan skapa. Det skapade en estetik som många försökt återskapa och ännu fler parodierat. Det har etsat sig in i det kollektiva medvetandet på ett sätt väldigt få avsnitt av en tv-serie gjort.

Buffy the Vampire Slayer - The Body

1. Buffy the Vampire Slayer – The Body

Att karaktärer dör i tv-serier är vi numera ganska vana vid. När detta avsnitt kom ut 2001 var det lite mer sällsynt, men det var inget direkt nyskapade heller. Buffy själv hade redan dött och kommit tillbaka ett par gånger vid den här punkten i serien genom sina strider med övernaturliga krafter. Men det här var annorlunda.

Sällan har ett dödsfall illustrerats så realistiskt som detta. Ironin över att Buffy besegrat otaliga fiender men inte kan hjälpa sin mamma när hon dör av en hjärnaneurysm hänger tungt över det hela. Hon förvandlas nästan ögonblickligen från en oövervinnlig hjältinna till ett hjälplöst barn och det sliter i hjärtat på mig bara att tänka på det.

Scenen där hon upptäcker kroppen är filmad i en lång sekvens utan musik och man riktigt känner hennes panik och förvirring när hon ringer efter ambulans och går och väntar på att den ska dyka upp. Vid ett tillfälle öppnar hon ytterdörren och tittar ut och kontrasten mellan den soliga fågelsången utanför och den tysta klaustrofobiska känslan inomhus är påtaglig.

Sedan kommer vi till reaktionerna från hennes vänner och familj, som är hjärtslitande på ett lite annat sätt, där varje person hanterar situationen och sina känslor på olika sätt. Oväntat nog är det den före detta demonen Anyas reaktion och oförstående om döden som är mest gripande.

Avsnittet avslutas med en klumpig fight i sjukhuset mellan Buffy och en vampyr som många kritiserar för att den inte passar in i avsnittet, men jag anser att det är en stark påminnelse om att livet trots allt måste gå vidare. Världen bryr sig inte om personliga tragedier och det är något man snabbt inser när något händer en själv.

Slutord

Detta är alltså min lista över mina favoritavsnitt i tv-världen. Mer subjektivt än detta kan det nästan inte bli, så om du inte håller med mig alls så är det helt ok. Skriv gärna något om dina favoriter i kommentarerna.

Det finns naturligtvis en mängd andra avsnitt i andra tv-serier som har fantastiska historier och sekvenser, men här har jag främst fokuserat på helheten. Serier som Game of Thrones och True Detective har några av de mest välgjorda och överraskande ögonblicken och scener någonsin, men oftast är de endast en del av ett avsnitt, inte hela avsnittet. Jag hoppas det ger lite mer förklaring till hur jag gjort mitt val.