3 serier som förtjänar mer uppmärksamhet

Vi är fortfarande mitt inne i den tredje (eller andra, beroende på om man räknar med 80-talet) perioden av högkvalitativa tv-serier känd som ”The Golden Age of Television”. Det finns så många bra serier just nu att det är omöjligt att hänga med i alla man skulle vilja. Så man måste välja. Här skulle jag vilja slå ett slag för tre relativt nya serier som jag tycker förtjänar mer uppmärksamhet än vad de fått.

1. The Magicians

Jag måste erkänna att jag aldrig varit något större fan av Harry Potter. Visst, jag har sett filmerna, men jag tycker mest att de är alldeles för långa och jag lyckades inte hålla intresset uppe för att läsa mer än halva första boken. Teoretiskt sett borde jag tycka att det är fantastiska historier och jag kan inte riktigt sätta fingret på varför jag inte älskar serien.

The Magicians däremot gör allt rätt för att förtjäna min kärlek. Jag brukar beskriva serien som en mognare Harry Potter, för det finns definitivt likheter. Skillnaden är att karaktärerna är lite äldre, humorn är lite mörkare (och ibland mer omogen) och mängden blod och sex är tillfredsställande hög.

Handlingen utspelar sig till en början på en skola för magiker, Breakbills, där seriens huvudperson Quentin och hans barndomsvän Julia blir utvalda för att göra ett intagningsprov. Provet går bra för Quentin men sämre Julia, vars historia därefter följer en betydligt mörkare väg med tydliga paralleller till drogmissbruk och psykisk ohälsa. Medan Quentin träffar nya vänner och börjar sin utbildning hamnar Julia i allt sämre sällskap.

Ända sedan barnsben har Quentin varit besatt av en serie böcker om en fantasivärld som heter Fillary, där magi och fantastiska varelser är verklighet. Nu visar det sig naturligtvis att denna världen faktiskt existerar och en stor del av handlingen utspelar sig där.

Serien är just nu mitt uppe i sin andra säsong.

 

2. The Expanse

Bra scifi-serier är det för närvarande lite brist på. Jag kan faktiskt inte på rak arm komma på någon mer än The Expanse som visas just nu. Lyckligtvis är denna serie tillräckligt bra för att tillfredställa mitt rymdbehov. Detta är vad man skulle kunna kalla ”hard scifi”, alltså traditionell science fiction som tar sig själv på allvar. Det har ju funnits en tendens till att modern science fiction har lite självdistans och kör lite mer humorbetonade historier. Inget fel med det, det finns mängder med bra sådana serier men denna tar alltså en lite mer seriös attityd. Visst finns det lite komiska citat och situationer då och då men de är tämligen sällsynta.

Som de flesta bra rymdoperor handlar denna om en övergripande historia om maktbalansen mellan olika folk från olika planeter, i huvudsak mellan Jorden och Mars, men den handlar även om en rad olika individer som alla har sin personliga historia.

Serien har beskrivits som Game of Thrones i rymden, och även om jag själv inte skulle gå riktigt så långt så finns det definitivt en del likheter i hur serierna är uppbyggda. Även denna är ungefär halvvägs in i andra säsongen när detta skrivs. Den första kunde kännas lite långsam i vissa partier då den fokuserade på att bygga upp världen och dess karaktärer men nu har den verkligen hittat sin rytm och saker har börjat hända.

 

3. The Good Place

Det är inte ofta man snubblar över riktigt roliga serier som även har en bra, sammanhängande story. Därför blev jag extra glad när jag hittade denna lilla pärlan med Ted Danson och Kristen Bell. (Fullständigt offentliggörande: Jag har varit ett fan av Kristen Bell sedan hon spelade Veronica Mars, så min åsikt kan vara något färgad av det.)

I denna halvtimmeskomedi spelar Kristen Bell Eleanor Shellstrop som i första avsnittet vaknar upp i The Good Place, efter att hon hastigt och lustigt avlidit. Ted Danson spelar Michael som är ansvarig för denna avdelningen av det goda stället. Det är nämligen så att efterlivet är uppdelat i The Good Place och The Bad Place och endast en väldigt liten del av alla människor kvalificerar in i den förra. Stället är även indelat i mindre avdelningar med några hundra människor som lever tillsammans i små byar.

Problemet som snabbt kommer fram är att Eleanor har förväxlats med en annan kvinna med samma namn och absolut inte hör hemma på detta stället. Något som hon nu måste försöka hålla hemligt.

Serien är lite lagom underhållande med sköna karaktärer, men det var inte förrän sista avsnittet som jag insåg hur genial den faktiskt är. Jag rekommenderar att följa med i alla 13 avsnitt om du är tveksam efter att ha börjat titta.