House of Lies – 1×10 – Prologue and Aftermath

Jag har tidigare tyckt att House of Lies har varit en kul liten serie med trevliga karaktärer som man lätt tycker om, och tidigare avsnitt har varit mestadels humoristiska i stilen. Men så kommer ett sånt här avsnitt och förvandlar serien till förstaklassigt drama och vi får börja lära känna karaktärerna in på bara skinnet. Och det är inte vackert.

Vad som i början av avsnittet verkade bli en återgång till början av säsongen med ett någorlunda enkelt uppdrag vändes på sin ända så snart vi stötte på Jeannies mamma. Alla ledtrådar om hennes beteende och personlighet blir plötsligt väldigt klara. Anledningen till att hon hemlighållit sin förlovning och varför hennes sökande efter en fadersfigur till och med driver henne till att ha sex med sin chef blir nu ganska uppenbara.

Även Marty visade denna veckan en mörkare sida och vi får se lite mer av hur djupt hans moders självmord påverkat hela hans liv. Det blir ju inte bättre av att Monica är där och kör in en kniv i hans mentala sår lite då och då. Vi fick se prov på hennes hänsynslöshet och skicklighet när det gäller psykologisk krigsföring både när hon mötte Marty och senare när hon mötte April. Hon är verkligen den elakaste människan på tv just nu.

Vi fick inte se så mycket av Doug och Clyde denna veckan. Det var nog bäst, deras roliga upptåg hade nog inte passat in riktigt i detta avsnittet. Jag har en känsla av att de inte är så mycket djupare än det vi hittills har sett. Men man vet aldrig, innan säsongen är slut kanske vi fått veta att en av dem är en seriemördare och den andra överkompenserar för sin homosexualitet. Jag överlåter det till dig att fundera ut vem som är vem i det scenariot.

Det ska i vilket fall som helst bli mycket intressant att se hur resten av säsongen spelar ut sig. Nu när man vet vilken kapacitet serien har höjs ju förväntingarna och det gäller att den lyckas leva upp till dem.

Rating: ★★★★☆