The Simpsons – 23×17 – Them, Robot

The Simpsons

Ännu ett filminspirerat avsnitt av The Simpsons denna veckan. Förra avsnittet var ju som bekant en ren hyllning till Inception och denna gången var det dags för science fiction-filmen I, Robot att bli Simpsonifierad. Jag har faktiskt inte sett den filmen, men de bitar jag sett genom diverse trailers och tv-reklam under åren har gett mig en någorlunda bra idé om vad som händer i den.

Läs resten av detta inlägg…

The Simpsons – 23×16 – How I Wet Your Mother

The Simpsons

– Unplug these people, Dr. Kerdorkian!
– Oh you foolish man! If I unhook them now I won’t know if this is safe to use on chimps!

— Polischef Wiggum och Professor Frink

Detta var definitivt det bästa Simpsons-avnittet på mycket länge. Uppbyggnaden av historien påminde mycket om gamla klassiska Simpsons, med en inledande händelse som leder till något helt annat som egentligen är huvudhistorien. Sedan var det lite ihopblandat med Halloween-avsnitten eftersom det var en filmparodi samtigt.

Läs resten av detta inlägg…

The Simpsons – 23×15 – Exit Through the Kwik-E-Mart

The Simpsons

– Man oh man, look at this place. Finally a supermarket with a clear premise: island-something.

— Homer

Höjdpunkter denna veckan var det imponerade snygga (med Simpsons-mått mätt) snygga introt som verkade vara en ren hyllning till Game of Thrones och acapella-versionen av musiken till eftertexterna. Allt däremellan kändes lite som utfyllnad med lite roligheter inslängda här och var.

Läs resten av detta inlägg…

The Simpsons – 23×14 – At Long Last Leave

The Simpsons

– You know, I’m glad we’re in exile.
– Yep, I never realized how much I hated every single one of my friends and relatives.
–  I don’t think this place is so great. I’m trying to make the best of things, but I’m worrying Maggie’s falling in with a bad crowd.

— Lisa, Homer och Marge

Då var det dags för det femhundrade avsnittet av The Simpsons och det innehöll till en början en massa referenser till den långa historien. Bland annat fick vi ett flertal ändringar i introt, inklusive en lång bit med gamla klipp från soffsekvensen i början. Det var tyvärr den bästa delen av avsnittet.

Läs resten av detta inlägg…

The Simpsons – 23×13 – The Daughter Also Rises

The Simpsons

– Tonight we take on the classic myth that a cat will always land on its feet.
– But we didn’t want to hurt a real cat so we took this Build-A-Bear carcass…
– …stuffed it with ballistic gel, shot it with a 20-foot barrel steam cannon…
– …and made a scatter-map of the remains. Booyaa!
– What was it we were trying to prove again?
– Don’t know, don’t care.

— Jamie och Adam

Så serien börjar alltså närma sig 500 avsnitt, det är faktiskt ganska imponerande. Det verkar inte som om de lyckas få så många A-kändisar att gästspela nu längre, men vad gör det när man får se Jamie och Adam från Mythbusters? I detta avsnitt inspirerar de Bart och Millhouse att själva bli ”Mythcrackers” och testa myter på skolan.

Den riktiga historien i avsnittet handlar om Lisa, som träffar ännu en potentiell pojkvän. Hur många killar har hon dejtat nu egentligen? Hon har verkligen ett aktivt kärleksliv för en åttaåring.

 

The Simpsons – 23×12 – Moe Goes from Rags to Riches

The Simpsons

 

– Worst. Climb. Everest.

— Comic Book Guy

Efter 23 säsonger antar jag att det kan vara svårt att skriva bra manus till 24 nya avsnitt varje år. Detta märks ganska väl i veckans avsnitt, som fungerar mer som ett Halloween-avsnitt än ett vanligt avsnitt. Det är dock bara en historia, inte tre som de avsnitten brukar vara.

Storyn utgår från Moe’s disktrasa som av någon anledning verkar vara levande och själv berättar sin historia. Från att ha blivit vävd i medeltida Frankrike till en lång gobeläng får vi följa trasans resa genom historien. Den har bland annat brivit nerriven av vikingar, använts av Michelangelo för att måla det Sixtinska Kapellet och som ingrediens i soppa under den stora depressionen.

Parallellt med berättelsen om trasan får vi följa en sidohistoria om Bart och Millhouse som omvärderar sin vänskap. I slutändan blir alla vänner och trasan hamnar hos hunden, Santas Little Helper, där den blir älskad och lycklig. Ett ganska typiskt Simpsons-slut, även om det var lite sliskigare än vanligt.

Jag skulle inte vilja påstå att detta var ett av de bättre avsnitten. Tyvärr har ju kvaliteten på The Simpsons sjunkit de senaste… tja, 15 åren? Så man förväntar sig som tur är inte mycket längre. Det finns dock alltid en ellet två ljusglimtar i varje avsnitt. Vanligtvis hittar man dem i introt, där soffsekvensen de senaste säsongerna fått mer och mer utrymme.