The Simpsons – 23×12 – Moe Goes from Rags to Riches

 

– Worst. Climb. Everest.

— Comic Book Guy

Efter 23 säsonger antar jag att det kan vara svårt att skriva bra manus till 24 nya avsnitt varje år. Detta märks ganska väl i veckans avsnitt, som fungerar mer som ett Halloween-avsnitt än ett vanligt avsnitt. Det är dock bara en historia, inte tre som de avsnitten brukar vara.

Storyn utgår från Moe’s disktrasa som av någon anledning verkar vara levande och själv berättar sin historia. Från att ha blivit vävd i medeltida Frankrike till en lång gobeläng får vi följa trasans resa genom historien. Den har bland annat brivit nerriven av vikingar, använts av Michelangelo för att måla det Sixtinska Kapellet och som ingrediens i soppa under den stora depressionen.

Parallellt med berättelsen om trasan får vi följa en sidohistoria om Bart och Millhouse som omvärderar sin vänskap. I slutändan blir alla vänner och trasan hamnar hos hunden, Santas Little Helper, där den blir älskad och lycklig. Ett ganska typiskt Simpsons-slut, även om det var lite sliskigare än vanligt.

Jag skulle inte vilja påstå att detta var ett av de bättre avsnitten. Tyvärr har ju kvaliteten på The Simpsons sjunkit de senaste… tja, 15 åren? Så man förväntar sig som tur är inte mycket längre. Det finns dock alltid en ellet två ljusglimtar i varje avsnitt. Vanligtvis hittar man dem i introt, där soffsekvensen de senaste säsongerna fått mer och mer utrymme.