Snart börjar The River

Häromdagen upptäckte jag av en slump serien The River som har premiär nästa vecka. Du kan se en preview här.

Serien handlar om en populär naturfilmare vid namn Emmet Cole som en dag spårlöst försvinner på Amazonas-floden. Sex månader senare tar någon emot en nödsignal från hans båt och hans son bestämmer sig för att leta rätt på honom. Till sin hjälp har han ett team som bland annat består av en kamera som filmar hela resan.

Serien är skapad och producerad av Oren Peli, som  skapat skräcksuccén Paranormal Activities,  och Steven Spielberg, som inte behöver någon närmare introduktion. Seriens regissör är Jaume Collet-Serra som tidigare gjort bland annat den underskattade filmen Orphan och action-rökaren Unknown med Liam Neeson.

Med sådana förutsättningar ser jag fram emot denna serien väldigt mycket. Jag har varit ett stort fan av “found footage”-genren ända sedan Blair Witch Project och gillar alla tre Paranormal Activities-filmerna. Vad Spielberg tillför här är oklart, men han har ju också gjort några hyffsade rullar.

Hittills består serien av 8 avsnitt som en första säsong men jag har lite onda aningar om framtiden för serien. Jag ser framför mig två scenarion som tyvärr är alltför vanliga inom amerikansk tv. Antingen läggs serien ner efter 8 avsnitt (eller mindre) och man får aldrig något definitivt slut, eller så blir det en succé och serien förlängs och mjölkas tills historien blir så utdragen att det blir löjligt.

Vi har sett otaliga exempel på bra serier som läggs ner i förtid på grund av för lite tittare, och ett antal som fått pågå alldeles för länge. Det största skräckexemplet på det senare är Prison Break, som i början planerades till en säsong på 13 avsnitt. Dessa var grymt bra och blev en succé, vilket fick tv-bolaget att utöka säsongen till 22 avsnitt och sedan 3 extra säsonger efter att de faktiskt brutit sig ut ur fängelset. Kvaliteten sjönk redan i andra halvan av första säsongen och fortsatte att sjunka ända till slutet.

Så jag hoppas att The River hittar den gyllene medelvägen men nuförtiden är jag nästan alltid skeptisk till nya serier.