Nya TV-serier under 2013

Eftersom min plan att skriva om året som gått gick “sådär” så tänkte jag istället försöka blicka framåt och se vilka nya serier som verkar intressanta under 2013. Det är alltid riskabelt att börja titta på nya amerikanska serier då en del tv-kanaler har en tendens att snabbt lägga ner dem om de inte blir en hit direkt.

Detta fenomen har dock minskat lite de senaste året, kanske för att många kritiserade det ganska omilt, men risken att fastna för en serie som är dömd att försvinna i förtid finns alltid, så det gäller att välja sina favoriter med omsorg. Här kommer en lista med kandidater som jag personligen tycker verkar intressanta.

Banshee (11:e januari)

En ny serie av en av skaparna av True Blood, Alan Ball, som handlar om den lilla staden Banshee i Amish-trakterna i Pennsylvania där hemligheter döljer sig under ytan. Så mycket mer än så vet jag inte om handlingen, men trailern ser mycket lovande ut. Inga direkta kändisar i rollerna vilket jag tycker är bra.

 

King of the Nerds (17:e januari)

Dokusåpor och tävlingsprogram är en genre jag vanligtvis försöker undvika att fastna i, mest för att det finns så otroligt mycket skit men också för att det görs på ett sätt så att man dras in i det och inte kan sluta titta. Wipeout, Face Off och Beauty and the Geek är till exempel tre serier som jag fastnat i som jag inte direkt är stolt över.

King of the Nerds är en ny dokusåpa i samma genre som Beauty and the Geek, i det att den handlar om nördar som tävlar mot varandra. Här fokuseras det dock endast på dem och inga distraherande fotomodeller. Tävlingarna verkar dock vara mest fysiska om man ska gå efter trailern, men man kan ju hoppas att serien inte bara går ut på att förlöjliga dem.

Lite sköna gästspel från skådespelarna i den klassiska filmen Revenge of the Nerds verkar vi också bjudas på, vilket alltid är trevligt. Jag gillar även att det är både manliga och kvinnliga deltagare. Det är inte ofta vi får se kvinnor i amerikansk tv som inte håller sig till det allmänna skönhetsidealet, så det ska bli kul att se lite vanliga människor för en gångs skull. Jag misstänker dock att ett element i serien kommer att vara en “make-over” som kommer försöka ändra på detta.

 

The Following (21:a januari)

Att tv har blivit legitimt för skådespelare har vi sett på senare år då fler och fler stora filmstjärnor ger sig in i leken. Ytterligare ett exempel på detta är serien The Following med Kevin Bacon i huvudrollen. Här spelar han en tidigare FBI-agent som blir inkallad igen då en seriemördare han tidigare satt i fängelse rymmer. Problemet är att denna gången är mördaren inte ensam.

Jag har i stort sett gett upp amerikanska polisserier efter att antalet för några år sedan ökade markant medan kvaliteten på manusen verkade sjunka. Skillnaden mellan denna serien och till exempel Criminal Minds är att den verkar fokusera på en övergripande historia, även om “veckans mördare” säkert fortfarande kommer att vara en del av formatet.

 

Cult (19:e februari)

Tv-serier om tv-serier ger ofta en liten intressant meta-twist på saker och ting och serien Cult verkar inte vara något undantag. Ett litet varningstecken är att den går på kanalen CW som huvudsakligen inriktar sig på en tonårspublik, men trailern verkar mycket lovande.

Denna serien handlar om folk som försvinner spårlöst och sambandet verkar på något sätt vara tv-serien. En av huvudrollerna spelas av Robert Knepper, som jag minns bäst som T-Bag i serien Prison Break.

 

Robot Combat League (26:e februari)

Om du som jag gillade Robot Wars så är Robot Combat League ett måste. Detta är ett steg i riktning mot att göra filmen Real Steel verklighet vilket jag ser fram emot. Det handlar alltså om stora robotar som bankar skiten ur varandra. Till en början kommer de dock att ha stöd och inte stå på egna ben, men seriens skapare har sagt att de kommer jobba mot att kommande säsonger ha helt frigående robotar. I can’t wait!

 

Detta var alltså mina personliga favoriter. Har du några andra? Tipsa mig gärna i kommentarerna.