När bör en serie sluta?

Efter att ha läst ett inlägg från en tv-intresserad vän på hans blogg där han diskuterar den amerikanska varianten av serien The Office och hur den står sig såhär i efterhand, började jag fundera på hur länge en serie egentligen bör hålla på innan den avslutas. Det heter ju att man bör sluta när man ligger på topp, men är detta verkligen det bästa alternativet?

Jag har flera gånger på denna bloggen ondgjort mig över elaka tv-bolag som lägger ner mina favoritserier i förtid på grund av bristande tittarsiffror (vilket betyder minskade reklamintäkter). Exempel på detta är serier som Twin Peaks, Firefly, Pushing Daisies, Carnivàle och många andra. Men då kan man fråga sig; skulle dessa serier fortsatt vara lika bra om de fått fortsätta fem säsonger till?

Mitt svar på det måste nog bli nej, med några få undantag. Carnivàles skapare Daniel Knauf berättade i intervjuer efter serien lagts ner att han från början sett historien utspela sig över sex säsonger med tre distinkta tidsintervall över två säsonger var. Nu fick vi ju tyvärr endast se de två första säsongerna men hur resten skulle utspelat sig finns att läsa på A.V. Club. I detta fallet är jag ganska säker på att kvaliteten skulle hållit i sig hela vägen. Men detta är som sagt undantaget från min hypotes.

På den andra sidan spektrumet finns ju flertalet exempel på bra serier som borde avslutats långt innan de lades ner, som till exempel X-Files, Heroes, Dexter, Prison Break och många andra. I dessa fall drar de sista säsongerna ner helhetsintrycket av serien och lämnar en bitter eftersmak som man gärna hade sluppit.

I mitten ligger ett fåtal serier som fått in balansen perfekt rätt. I likhet med Carnivàle handlar det oftast om serier med en (mer eller mindre) genomtänkt övergripande historia med ett slut som varit planerat ända från början, och som varit tillräckligt populära för att undvika att läggas ner i förtid. Främsta exemplen här skulle jag säga är Breaking Bad, och i viss mån även Lost. Visst finns det många som inte håller med om den sistnämnda men jag gillade den faktiskt hela vägen.

I det stora hela anser jag därför att en serie hellre bör läggas ner för tidigt än för sent, om den inte lyckas hitta den där perfekta balansen i mitten och bli ett mästerverk.