Missa inte Utopia

Ibland stöter man på en tv-serie där manus, regi, skådespelare, foto med mera klaffar så bra att resultatet blir mer än summan av delarna. Det är inte ofta det händer, men när det väl gör det vet man att allt bara stämmer. Brittiska serien Utopia är just en sådan serie.

Det finns många exempel på hur brittiska tv-serier är överlägsna det resten av världen lyckas åstadkomma, inklusive USA. Det tydligaste exemplet är nog hur många serier som har amerikanska versioner gjorda, som med få undantag endast är bleka kopior av originalet. Nu handlar inte detta om en kopia, utan en ny serie som är något av det snyggaste, mest välskrivna och spännande jag sett på mycket länge.

Handlingen kretsar runt en grafisk novell vid namn “The Utopia Experiments” som påstås ha förutspått mängder av händelser efter att den skapats. Verket, som publicerades 1985, skapades av en mystisk man på ett mentalsjukhus och har gett upphov till en rad forum och chattrum på Internet om fenomenet. I ett av dessa chattrum träffas 5 individer; Ian, Becky, Grant, Wilson och Bejan.

En dag påstår Bejan att han kommit över en opublicerad uppföljare till boken och föreslår att de alla möts i verkligheten för att diskutera den. Efter en del tvekan kommer de överens om att träffas på en pub. Dock dyker endast tre av dem upp.

Detta är en serie som behandlar ämnen som gott och ont, filosofi och övervakningssamhället på ett sätt jag sällan skådat förut. Alla karaktärer är väl definierade och seriens “skurk” är på samma gång en av de läskigaste och mest nyanserade jag sett på länge. Arby, som vi får veta att han heter, är nästan i klass med Ben Linus från Lost, men betydligt mer våldsam och rakt på sak. Det finns inga direkta likheter mellan karaktärerna, men Ben var den som direkt ploppade in i mitt huvud när jag letade efter en referenspunkt.

Det som dock gör att serien verkligen står ut från mängden är det fantastiska fotot. Varje scen är som ett konstverk och jag har flera gånger bara suttit och stirrat på bilden och nästan glömt att lyssna på vad som sägs. Starka färger blandat med panoramiska vyer och geometriskt stilrena miljöer gör serien till en verklig fröjd för ögat. Serien presenteras dessutom i ett bildförhållande på 2.35:1 vilket så vitt jag vet är första gången för en tv-serie, vilket förstärker den cinematiska känslan.

Om du har möjlighet att se denna serie, tveka inte. Du kommer inte att ångra dig. Eftersom det är en brittisk serie så är säsongen endast 6 avsnitt, vilket gör att man slipper alla utfyllnadsavsnitt som är vanliga i amerikanska serier med det dubbla eller fyrdubbla antalet avsnitt per säsong. För att locka lite mer har jag här valt ut några bilder som visar vad du har att se fram emot.

 

Utopia

 

Utopia

 

Utopia

 

Utopia

 

Utopia

 

Utopia