Black Mirror förutspår framtiden

Den brittiska serien Black Mirror målar upp en tämligen mörk bild av en framtid där tekniken utvecklats till fantastiska men samtidigt skrämmande höjder, och möjligheterna att missbruka den blivit både enklare och effekten av det värre. Det mest skrämmande med serien är dock dess tendens att faktiskt förutspå framtiden.

Häromdagen läste jag en artikel där författaren oroade sig över hur Googles kommande projekt Google Glass kommer att påverka vårt samhälle. Han såg framför sig ett samhälle där du hela tiden kan bli filmad utan att du ens är medveten om det. Mina tankar flög då till tredje avsnittet av första säsongen av Black Mirror, som handlade om en teknik som tillät användarna att genom ett hjärnimplantat spara allting de såg och senare spela upp det på närmaste tv.

Det kan ju låta som en väldigt kul och praktisk sak att ha, men det mänskliga sinnet är enligt denna serien inte riktigt moget att hantera denna möjlighet. Och nu kommer alltså Google Glass som har i princip samma funktionalitet. Kan verka lite skrämmande, men förhoppningsvis kommer tekniken inte att missbrukas lika illa i verkligheten.

Men detta kanske kan ses som ett rent sammanträffande. Många människor har säkert funderat på hur praktiskt det skulle vara och idén kanske inte är direkt ny. Så varför skriver jag det här blogginlägget?

I första avsnittet av säsong två förlorar en kvinna sin man och har svårt att hantera sin sorg. En väninna försöker hjälpa henne genom att anmäla henne till en tjänst som genom att skanna igenom hans onlineprofil skapar en virtuell version av hennes man som hon kan prata med via nätet. Låter ju lite lagom creepy, eller hur. Skulle väl aldrig kunna hända i verkligheten?

Men tyvärr så är det nästan så. Liveson heter en tjänst som snart lanseras, som genom att skanna igenom en persons twitterflöde kan fortsätta att posta som denne även efter att han eller hon gått bort. Jag kan inte tänka mig att själv utnyttja en sådan tjänst, men tydligen finns det en efterfrågan.

Så vilket avsnitt kommer att gå i uppfyllelse härnäst, tro?