Ben and Kate – Bästa nya komediserien 2012

Vi börjar närma oss upploppet av 2012 och så här års är det ju tradition att börja utnämna det bästa och det sämsta med året som gått. Jag är tyvärr inget vidare på detta men tänker ändå göra ett försök. För att börja lite försiktigt och inte sträcka något så tar jag bara en sak i taget, och vi börjar med kategorin komediserier.

Detta året har inte varit något vidare när det gäller nya komediserier. Det finns dock några stycken som stuckit ut från mängden och hängt kvar i min personliga favoritlista. Mina kandidater till vinnare i denna kategorin är följande tre serier.

Mindy Kaling, som tidigare spelade Mindy i serien The Office, startade upp sin egen serie vid namn The Mindy Project som är en småkul serie om en singelkvinna i storstaden. Jag tillhör kanske inte den uppenbara målgruppen för denna serie men jag tycker den är underhållande ändå.

Go On är en ny serie med Matthew Perry i huvudrollen. De flesta känner nog igenom honom som Chandler i Friends och han har haft det lite svårt att få en ordentlig fullträff efter att denna serie slutade. Efter ett antal mindre filmer och två misslyckade tv-serier är han tillbaka för ett nytt försök och jag hoppas att uttrycket “tredje gången gillt” ska stämma här. De tidigare nämnda serierna (Studio 60 on the Sunset Strip och Mr. Sunshine) var båda kul och kritikerrosade, men floppade tyvärr hos den breda publiken och lades ner ganska kvickt. Go On har dock ett väldigt starkt pilotavsnitt som övertygade många att ge den en chans och det verkar som det gått bättre denna gången.

Vinnaren i denna kategorin är dock, som du kanske listat ut av titeln på detta inlägg, serien Ben & Kate. Detta är en serie som jag inte brydde mig om alls förrän helt nyligen, då jag började läsa lite om vad andra på Internet ansåg vara vinnaren i denna kategori. I diskussionerna kommer denna serien upp om och om igen på flera ställen och ingen verkade tycka illa om den. Tvärtom, så fort någon nämner den instämmer nästan alla om att den är riktigt bra. Så jag bestämde mig för att ge den en chans.

Vad jag fann var en grymt charmig liten serie om två syskon, Ben och Kate, som av olika anledningar bor i samma hus. Serien kretsar i huvudsak runt dem och två av deras vänner, Tommy och BJ, och deras vardag med problem och relationer. Av de tre huvudpersonerna är det i princip bara Tommy som är “normal” medan de andra tre är mer eller mindre excentriska.

Minst excentrisk är Kate, som försöker vara en bra mamma och förebild för sin dotter Maddie, men inte alltid lyckas så bra. Lyckligtvis är Maddie ovanligt mogen för sin ålder och tar det mesta med ro.

Lite mer galen är hennes bror Ben. Han är en arbetslös idealist som fortfarande inte vet vad han ska bli när han blir vuxen. Jag tror många av oss i samma ålder till viss del känner igen oss i honom och han blir därför någon som åtminstone jag kan identifiera mig med. Till viss del. Man kan dock inte anklaga honom för att vara överdrivet akademisk och analyserande. Han är helt enkelt inte alltför smart.

Längst ut på skalan kommer BJ, som är Kates bästa vän. BJ spelas briljant av Lucy Punch och är lite av en kvinnlig motsvarighet till Barney i How I Met Your Mother, men inte fullt lika promiskuös. Hon har dock en förmåga att övertala Kate om att göra saker hon antagligen inte skulle göra på egen hand, på gott och ont. BJ är utan konkurrens min favoritkaraktär i denna serien.

Om du inte har sett denna serien själv än kan jag varmt rekommendera den och om du har sett den, vad tycker du? Håller du med mig eller är jag helt ute och cyklar? Har jag missat någon annan serie som är roligare?