5 nya serier du inte bör missa

2013 har hittills varit ett relativt bra år för nya serier. Utöver de jag skrivit om tidigare, som Derek och Utopia, har jag även hittat 5 andra serier som är värda lite uppmärksamhet. Som bekant är det alltid riskabelt att fästa sig alltför mycket vid amerikanska serier som just startat, eftersom de riskerar att läggas ner ganska abrupt om inte tillräckligt många delar din åsikt.

Dessa 5 serier har dock klarat sig bra hittills och bör inte ligga i farozonen än iallafall. Ett par av dem har dock endast visat ett fåtal avsnitt än, men av tittarsiffrorna att döma klarar de sig nog ett tag till.

Hannibal

Baserad på boken Red Dragon, som var inspirationen till filmerna Red Dragon och När Lammen Tystnar, handlar Hannibal om Will Graham som jobbar som specialutredare för FBI inom området seriemördare. Till sin hjälp har han just nu psykologen Hannibal Lecter, men som alla vet som har sett någon av filmerna kommer detta förhållande att ändras.

Dr. Lecter spelas av danske skådespelaren Mads Mikkelsen på ett mycket övertygande sätt, och Laurence Fishburne spelar Wills chef och kollega. Serien är skapad av Bryan Fuller som bland annat ligger bakom två av mina favoritserier, Dead Like Me och Pushing Daisies, som dock båda lades ner i förtid. Förhoppningsvis klarar sig Hannibal bättre.

Serien påminner en del om The Following, men håller hittills en mycket högre klass både på skådespel, story och visuellt språk.

Bates Motel

Detta är en annan lyckad serie baserad på en bok och gammal film. Den skiljer sig dock en hel del från sina förlagor på flera punkter. Här spelar staden runt det kända motellet en mycket större roll, och serien handlar mer om Normans och hans mors förhållande till dess innevånare. Vi får även lära känna Normans halvbror Dylan som, så vitt jag vet, inte nämnts i varken boken eller filmen.

Eftersom Norman är en tonåring i denna serien handlar det även en del om hans utveckling, men det är fortfarande hans minst sagt komplicerade förhållande till sin mor som är det centrala i historien. Seriens skapare har gått ut med att de inte ser filmen Psycho som ett slutmål utan mer som en inspiration vilket innebär att de kan frångå den helt ifall de vill. Jag tycker nog att det är en bra idé. Det skulle kunna bli väldigt förutsägbart om man hela tiden visste vart historien skulle leda.

Redan efter fyra avsnitt meddelade tv-bolaget att serien kommer förnyas med en andra säsong, vilket är ett mycket gott tecken.

Legit

Riktigt lyckade komediserier, i mina ögon, är de som lyckas blanda tragik och komik. För att skapa ett djup i en serie krävs kontraster och det är något som Legit är bra på. Serien är skapad av den australiensiske komikern Jim Jefferies som även spelar huvudrollen som sig själv.

Jim har flyttat till USA för att bli kändis och bor med sin bästa kompis Steve. Steve har en bror som heter Billy som lider av grav muskeldystrofi, är förpassad till ett handikappboende och har endast ett fåtal år kvar att leva. I pilotavsnittet hjälper Jim och Steve Billy att uppfylla hans största önskan, att bli av med oskulden.

Saker händer och i slutändan bor Jim, Steve och Billy tillsammans och resten av serien handlar om de tres öden och äventyr. Serien innehåller mycket svart humor och mer hjärta än de flesta amerikanska serier sammanslagna.

Banshee

Första säsongen av Banshee är redan slut, men eftersom den bara var 10 avsnitt så räknar jag den som ny. Den är i vilket fall som helst väldigt sevärd. Eftersom den produceras av kanalen Cinemax som mest är känd för dålig mjukporr så innehåller den en hel del sex och våld, men det känns för det mesta ändå relevant för storyn.

Huvudpersonen i Banshee har just släppts ut efter 15 år i fängelse och tar, mest av en slump, över rollen som staden Banshees nya polischef Lucas Hood. I staden bor hans tidigare kumpan och älskare som även hon bytt identitet för att komma undan Mr. Rabbit, en psykopatisk gangster som är ute efter dem båda.

Även Banshee gavs klartecken för en andra säsong tidigt in i den första, så det är riskfritt att börja följa den.

Robot Combat League

För att avsluta på ett lite mer lättviktigt sätt vill jag även rekommendera Syfys robotfightingserie Robot Combat League. Jag var lite orolig i första avsnittet då det fokuserades lite väl mycket på de mänskliga deltagarna och den där typen av enskilda intervjuer där de mest pratar skit om de andra deltagarna som är normen i de flesta dokusåpor.

Lyckligtvis blev detta mindre förekommande i resten av serien, och när det händer handlar det oftast om kommentarer om själva matcherna. Fokus ligger nu alltså mer på själva fighterna och det ger mycket bättre underhållning. Robotarna rör sig mycket smidigare än jag trodde de skulle göra och bitvis blir det riktigt våldsamt, med flygande metallskrot och sprutade hydraulikvätskor.

Det var mina tips. Har du några egna? Dela gärna med dig i kommentarerna.